Mražené lesní houby
Pokud se vám poštěstilo a máte velkou zásobu hub, jednou z nejoblíbenějších metod zpracování je jejich zamražení. Houby nám vydrží v mrazničce i rok a po rozmražení jsou jako čerstvé, zachovají si svou vůni i chuť.
Postup přípravy
Zveřejněno 15. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražené lesní houby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5R2B
Moje poznámka
Mražené lesní houby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5R2B
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 7 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 8 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 10 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 11 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Tématické fráze:
mražení hub,
zamražování hub,
jak zamrazit houby,
houby do mražáku,
jak mrazit houby,
recepty z mražených hub,
zamrazování čerstvých hub,
jak zmrazit houby,
mražení syrových hub,
zmrazování hub,
zmražení hub,
zmražené houby,
konzervace hub mražením,
zmrazováni syrových hub,
konzervace hub zmražením,
zpracování hub do mrazáku,
mražení čerstvých hub,
konzervování hub,
mrazene žampiony,
mrazení žampionů
Suroviny:
houby lesní,
voda
Komentáře (29)
1. Mrazit v syrovém stavu jsem je nemohl z důvodu omezeného místa v mrazáčku.
2. Tedy jsem houby po očištění pokrájel na větší kusy, malé nechal vcelku, ve velkém hrnci jsem je na vařiči dusil, předem je podlil trochou vody a olejem či sádlem, aby se zprvu nepřichytávaly ke dnu a dusil je odkryté, až se vyvařila většina vody z hub. Nesolil, nepepřil jsem je!
Polotekutou houbovou šlichtu jsem HORKOU (!vlastní sterilace!) nalíval sběračkou do mikrotenových pytlíků, ty jsem splácl do velikosti menšího prkénka na maso, přebývající mikroten zahnul dospodu a po vychladnutí jsem tyto houbovo-mikroténové placky strkal jednu po druhé do mrazáčku a postupně je zamražoval. Vešlo se jich tam asi 20, tedy dost na týdenní zpracování úlovku.
Z jednoho dost velkého houbařského koše, téměř bramboráku, byla ve finále asi tak 1/4 - 1/5 5 l hrnce, tedy asi tak 3-4 pytlíkové placky. Zbytek z hrnce jsem pak hodil na cibulku do pánve, klepl na to dvě vejce a byla fajnová večeře
Doma se pak krásně zmrzlé placky naskládají do velkého mrazáku, nezabírají tolik místa. A mám je tam hluboce zmražené klidně 2-3 roky!
A při použití prostě přes hranu linky nebo stolu kus placky ulomím nebo urazím i s mikrotenem, co nepoužiju zabalím do nového pytlíku a strčím zpět do mrazáku.
A kus pro použití normálně po částečném rozehřátí na talířku (nebo tomu trochu pomůžu v mikrovlnce) zbavím zbytků mikrotenu, na prkénku nakrájím na potřebné kousky (nebo taky ne, při vaření se to rozpadne samo) a můžu dělat houbovou smaženici třeba na Vánoce! Do polévek, pod maso, na všechno je to jako z čerstvých hub.
Probatum est! Neboli VYZKOUŠENO! A ne abyste to na mě vykecali!
Je to můj vejmysl
Blanche (neregistrovaný/á) - ono nejde ani tak o názor, jako o to, jak si to kdo zvykne dělat při mražení - já mrazím jak syrové, tak mírně povařené a i uvařené houby a nemám s tím problém.
ta dlouhá tlačenka určitě uspoří místo, ale já to kdysi gumičkovala, byly z toho takové neforemné patvary a blbě se to skládalo...