Kohout (kohút) na víně po burgundsku

Meszarosovabolya Kuchařka: Meszarosovabol…

Doba přípravy: 2 1/2 hodiny + príprava 6-8 porcí Drůbeží maso 25 názorů

Suroviny

1 kohút o váhe cca 1800 g/kura, 80 g masla, 125 g údenej slaniny, 125 g šampionov, 10 malých cibuliek, 6 šalotiek, 1 strúčik cesnaku, 100 g údenej šunky, 4 mladé mrkvy, 1 vetvička čerstvého tymiánu, 1 vetvička petržlenovej vňate, 1 bobkový list, zvlášť ešte buquet garni - zviazaná kytička z tymiánu, petržlenovej vňate, bobkového listu a strúčiku cesnaku, 6 cl pálenky fine bourgogne, 1 l burgundského červeného vína, žmolenka na zahustenie : 30 g masla spracovaného s 1 PL polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie
(slovensky)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť.

  2. V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky, mrkvu a šunku, pokrájané na malé kocky, s cesnakom pokrájaným na plátky za pridania vetvičky tymiánu, vetvičky petržlenovej vňate a bobkového listu. Mierne osolíme, chvíľku spolu podusíme a odstavíme.

  3. Na panvici na troche masla opečieme slaninu pokrájanú na kocky so šalotkami, cibuľou pokrájanou na jemno a plátkami šampionov. Necháme vychladnúť.

  4. Porcie kuraťa opečieme na masle do zlata. Podlejeme pálenkou a necháme poloprikryté 20 minút dusiť. Zalejeme celou fľašou červeného burgundského vína, pridáme buquet garni a necháme bublať sotva znateľným varom na miernom ohni - "mijoter"- pokrm sa varom len ľahko čerí. Pridáme predtým podusené šampiony s cibuľkou, šalotkou a opečenou slaninou a ked je mäso takmer mäkké, pridáme aj mirepoix. Zahustíme žmolenkou z masla a múky, pokrm ešte 15 minút varíme. Podávame horúce s dusenou ryžou.

Poznámka

Zdroj:francúzsky recept - varila som podľa francúzskeho šéfkuchára v TV paprika. Buquet garni si pripravuje doma každá francúzska gazdinka sama, takže sa môže dom od domu trocha líšiť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kohout (kohút) na víně po burgundsku

  • Prima Mama Prima Mama

    :-) Právě jsem dostala kohouta, takže v neděli jdu na to a zkusím ho v pomalém hrnci.:yes:

    Odpovědět

  • Dakujem za pekné hodnotenie, plodné diskusie, ale najmä za vtipné komentáre:-)):-D

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Jani R., na tvých komentářích jsem se pěkně pobavila. :-D Držím se za břicho a tečou mi slzy:-D :-D :-D Ani já bych neřešila jestli slepice nebo kohout :-D :-D :-D. V mrazících boxech v různých hypermarketech a supermarketech jsem kohouta nikdy neviděla.:-)) Z drůbeže se tam chladí slepice, kuřata, kachny, husy a krůty. Ale žádného kohouta v mrazícím boxu jsem neviděla.:-D Je možné, že jsem ho přehlídla, když jsem se dívala po živých kohoutech, co tlačí nákupní vozíky. :-D :-D :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ibika, volajú sa podľa toho, kde sú, vo Francúzsku sú to určite champignons de Paris ;-)
    der Egerling znamená po slovensky šampiňón, nie je to špeciálne hnedá forma. Ostatne, huby, ako všetky rastliny a živočíchy majú smerodajné latinské názvy. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veľmi poučná diskusia, určite si z nej niečo vyberiem.

    Odpovědět

  • Maris, Terezka - ja Vám naprosto verím obom. Len skromne môžem konštatovať, že dnes sa už asi nevarí podľa učebníc a známych kuchárskych kníh, dokonca ani známymi šéfkuchármi, len neviem či je to viac na škodu alebo na osoh, faktom je, že ak to poznáte, ako to má byť, je to pre toho, kto varí, aj dosť mätúce. Než som to išla variť, pozrela som sa na to aj v literatúre a zvolila som recept tak, ako som ho napísala.:-*A tie hnedé šampiony sa volajú Egerlinger, teda nemecky.Tie som aj mala.:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ibi, vo Francúzsku som bola a o varenie sa zaujímala samozrejme tiež. Nebudem sa hádať, ale stačí pozrieť tieto odkazy :
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(cuisine)
    http://www.isaveurs.com/glossaire/mirepoix.php :-) Zeler tam patrí.
    Ešte by som doplnila, že do Coq de vin sa používajú parížske šampiňóny, teda tie hnedé. ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Francouzskou kuchyni Jany Martinicové považuji za jednu z nejlepších francouzských kuchařek, co zde vyšly. Nemám ji tu momentálně k dispozici a zpaměti ji opravdu neumím. To, že se má pokrm při pomalém vaření - mijoter - přikrýt, je uvedeno v mnoha jiných kuchařských knihách, i u receptů na internetu. Nechci s Tebou tady vyvolávat další diskuzi. Já Ti věřím, že na Paprice jsi to viděla tak, jak píšeš, já zase věřím něčemu jinému:-)

    Odpovědět

  • Terezka, odkazujem Ta na Mirepoix v kuchárskej knihe Jana Martinicová: Francouzská kuchyne rok 1974, strana 309, kde je mirepoix presne tak, ako v tomto recepte, žiaden celer tam nie je:-))

    Odpovědět

  • Maris, čakala som, kedy sa ozveš. Ty myslíš to, čo sa píše v kuchárskej knihe Jany Martincovej Francouzska kuchyne z roku 1974 na strane 27 a 28.Ale al Ta to uspokojí, francúzsky šéfkuchár v TV varil úplne bez pokrievky, nuž a ja som urobila prihliadnuc k uvedenej knihe kompromis - poloprikryté:-)), prihliadnuc k množstvu vína, a všetky chute boli harmonicky zachované. To je už zase akademická otázka na dalšiu diskusiu, podobne ako Terezkine mirepoix. Všetko som robila tak, ako šéfkuchár v TV:-))

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetko - komentář Ibolyi ve 12.27 - " neprikryté, teda bez pokrievky ";-):-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    mirepoix je vo Francúzsku kombinácia zeleniny presne určenej : cibuľa, mrkva, zeler. Dokonca je určený aj pomer : 1 diel na kocky narezanej cibule, 1/2 dielu na kocky narezanej mrkvy a 1/2 dielu na kocky narezaného zeleru. Kocôčky majú byť malé a podľa možnosti rovnaké. Nič viac tam nepatrí.
    Francúzi tejto kombinácii zvyknú hovoriť "svätá trojica " ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Špagi - pozri 12:27:22

    Brutzel-Svejk, toho vína naozaj nie je veľa, ide o pomalé dusenie zvané "mijoter", pri ktorom sa tekutina pekne odparí a varí sa dlho len sotva znateľným čerením a neprikryté, teda bez pokrievky

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Maris, ale Iboli píše - polopřikryté - s tím bych souhlasila ne?

    Odpovědět

  • maris maris

    Ibolya - dovolím si Ti oponovat - pokrm který se nechává probublávat - mijoter - se vždy přikrývá pokličkou. Nikde jsem se nesetkala s tím, že by měl být odkrytý, přeci nenecháme tu vůni vína, bylinek, masa, rozptýlit, má přeci zůstat v pokrmu, ne ?;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: slepice na víně kohout recepty recept na kohouta kohout recept kohout na divoko kohout ala bažant recepty kohout kohout na červeném víně kuře po burgundsku recepty na kohouta pečený mladý kohout kohout po burgunsku pečený kohout na víně kachna po burgundsku recepty z kohouta kohoutek na vine kuře po burgunsku bažant po burgundsku bažant po burgunsku recept kohout

Zapomněl/a jsem heslo