Vývar s kari chutí , čerstvou zeleninou a bylinkami

Suroviny

3-4 kosti (odřízlé z vepřového masa)
2 mrkve
1/2 celeru
1-2 petržele
1 menší brokolice
sůl
pepř
voda
libeček
petrželka
1 čajová lžička kari koření nebo špetka muškátového oříšku
1 rajče pokrájené větší

Postup přípravy receptu

  1. Kosti s masem, odkrojené od krkovičky, omyjeme, osušíme a dáme vařit spolu s očištěnou, na malé kostičky pokrájenou zeleninou. Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a ve chvíli, kdy je maso z kostí i zelenina téměř měkké, ještě krátce povaříme.

  2. Kosti vyndáme, maso z kostí, pokrájíme nadrobno a přidáme k polévce. Polévku dochutíme solí, pepřem a kari kořením (nebo muškátovým oříškem).

  3. Vložíme uvařené a scezené nudle, necháme přejít varem a vypneme. Podáváme se zelenou cibulkovou natí.

Poznámka od kuchařky

Může se přidat i česnek, podle každého.

Komentáře k receptu Vývar s kari chutí , čerstvou zeleninou a bylinkami

  • nofrona nofrona

  • Díky za Vaše příspěvky, názory i novinky;-):-K

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Ivana Ch:Chilli také dávám, ale hlavně do polévky gulášové, frankfurtské apod.Česnek se mi hodně osvědčil, ale opravdu musí být klasicky utřený, ne z lisu, ani nastrouhaný nebo posekaný. Jedině pak se z něj uvolní ta jeho správná vůně, která dá polévkám šmrnc;-):-p Budu ráda, když se ujme i u vás doma;-):-p

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    yanull:Utřený česnek jsen ještě nedávala, vyzkouším ho, bude to zase jiná chuť, já někdy dávám i třeba zázvor- až na závěr, zde již zmiňované kari ale poslední dobou dávám hodně často vyvařit do polévky chilli, to dělám podle spagetky, mooc nám to chutná.Teď bude na řadě ten česnek.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • Díky všem:-K;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    My jsme doma polévkoví a tahle je také mňam:-p+8:yes::-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já tu mám recept na polévku z pečených krůtích krků ;-);-)http://www.toprecepty.cz/recept/8192-polevka-z-pec...
    Jinak jani, taky dávám zeleninu až do odstavené polévky, nemáme rádi rozvařenou zeleninu

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    :yes:;-)uplně cítím tu chuť a vůni,mňam:yes:;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    1974andrea:Vývar z pečených kostí jsem viděla kdysi u Kluků v akci a k té zelenině chci jen dodat, že jsem četla, že ji stačí nakrájenou přidat až společně s nudlemi, pro ty, kdo je zaváří a pak nechat polévku cca 15 minut odstavenou a ta zelenina by po této době měla být akorát a i něco z vitamínů si uchovat. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že zelenina je dostatečně měkká a jinak už to nedělám.Pak se také nestává, že polévka je od mrkve nasládlá;-):-p.
    A ještě jednu vychytávku dávám k vyzkoušení, pokud máte vývar slabší, stačí osmažit zeleninu na másle na pánvi a do polévky ji jen vložit, polévka má pak krásnou barvu i chuť a až zcela nakonec dávám téměř do každé polévky, tedy kromě bílých, 2-3 stroužky čerstvě utřeného česneku se solí a to teprve dostane ty správné grády ;-):-)
    Pro myšičku 6. bodík:yes:

    Odpovědět

  • návštěva návštěva(neregistrovaná)

    Vývar po stopadesátépáté :-D

    Odpovědět

  • 1974andrea: to je pěkný nápad pro začátečníky, vlastně v papiňáku tak dělám hovězí oháňku, nebo jiné maso na polévku, nejdříve vařím jen s cibulí s kořením, bez zeleniny, pak až přidám zeleninu, jinak je to prima počtení nejen pro začátečníky, celkově a díky:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ivčo, Naďa sem nedávno dávala užitečné odkazy, mimo jiné i na výrobu vývaru. Možná by to někoho mohlo zajímat a i mě docela překvapilo, že zelenina se tam má dávat až později. Vzhledem k tomu, že to je i pro začátečníky, myslím, že to může býz užitečné;-)
    Pozn. :
    To, že se vývar nemá vařit, ale několik hodin trpělivě táhnout a jen jemně sem tam probublávat, asi slyšel už každý. Věděli jste ale, že byste ho měli připravit z pečených kostí? „Syrové hovězí kosti nebo slepičí a kuřecí kostry je nejprve třeba v troubě prudce zapéct, maso se zatáhne a má potom lepší a silnější chuť,“ radí Petr Hradecký. Kosti zalijte studenou vodou! Nezapomínejte také sbírat pěnu, aby se vývar nezakalil.
    A jak se zeleninou? Pokud budete celer, mrkev a petržel už od začátku nechávat v hrnci spolu s masem, získáte spíš zeleninový vývar než masový. Proto se vyplatí přidávat zeleninu až ke konci vaření, nechat ji změknout a vyndat. S vařením přitom nespěchejte, dobrý vývar se pod pokličkou připravuje třeba i čtyři hodiny. „Z vlastní zkušenosti vím, že se někteří snaží přípravu jídla občas uchvátat, a pak se to většinou projeví na výsledku. Je důležité dát každé surovině přesně tolik času, kolik si žádá,“ potvrzuje Martin Škoda, autor kuchařky Škoda nevařit.

    Odpovědět

  • Ivana Ch: ona má pak polévkatakový dobrý "šmrnc", vůni i chuť, vypadá i chutná moc prima:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: frankfurtská polévka kluci v akci zeleninový vývar kluci v akci slepičí polévka kluci v akci kuřecí vyvar kluci v akci hovězi vývar kluci v akci aby se vývar nezakalil polévky z vývaru kluci v akci frankfurtská polévka slepičí vývar kluci v akci petr hradecký recept na vepřovou konzervu zeleninový vývar recept zelenina na kari aby se nezakalil vyvar kuřecí vývar se zeleninou s kari zeleninová polévka kluci v akci co dat do vyvaru aby se nezakalil kluci v akci kuřecí vývar rajče aby se nezakalil vývar aby se hovezi vyvar nezakalil ihnacak zeleninovy vyvar