Bratislavský pischinger

Pro začátečníky Doba přípravy: 35 minut (den odpočinout) 13 názorů

Pro začátečníky Doba přípravy: 35 minut (den odpočinout) 13 názorů

Suroviny dva pláty rozměru dle velikosti oplatek

dortové oplatky jakékoliv
140 g moučkového cukru
140 g máslo, nebo Hery na krémy
1 žloutek
140 g lískových ořechů
1,5 lžíce kakaa nebo 2 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření, kterou rozpustíme v troše sladké smetany v mikrovlnce
Čokoládová poleva:
250 ml smetany na šlehání
150 g čokolády
2 lžíce prosátého kakaa

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo spolu s cukrem šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí, nesmí být v krému cítit. Přidáme žloutek, rozpuštěnou čokoládu nebo kakao a ještě spolu prošleháme.

  2. Lískové ořechy dáme na suchou pánev a za stálého míchaní je opékáme, až se začne slupka z ořechu oddělovat. Přesypeme do kuchyňské utěrky, přehneme ji přes ořechy, přitlačíme a proválíme rukama, aby se zbylé slupky oddělily. Když sem tam na ořechu nějaké zustanou, nic se neděje.

  3. Ořišky rozmixujeme najemno v mixéru, přidáme ke krému. Přidáme rozpušténou čokoládu nebo kakao a prošleháme. Můžeme plnit oplatky. Vždy plníme jenom 5 kusů, aby to nebylo vysoké, pak se to špatně krájí. Pischingry po naplnění přikryjeme něčím těžším, do druhého dne ať se zaleží.

  4. Poléváme polevou až na druhý den.

  5. Poleva:
    Dáme vařit smetanu, přidáme dvě lžíce prosátého kakaa a po jednom přidáváme kousky rozlámané čokolády a mícháme, až se všechno rozpustí. Minutku necháme prochladnout a poléváme. Zbylou polevu je možné uložit do mrazáku a v horké vodě i s nádobou znovu rozpustit a použít na něco jiného.

Poznámka od kuchařky

Z tohoto množství krému se dají naplnit 2 balení oplatek rozměru 24 x 14 cm, jedna má 6 oplatek a druhá 5 oplatek. Jsou na fotce. Velmi dobré, laciné a chutné "krmivo", když očekáváme hordu návštěvníku a také se člověk nenadře jako s pečením.

Komentáře k receptu Bratislavský pischinger

  • Laďka: Ano chybělo to tam ! Doplněno ! Děkuji za upozornění!

    Odpovědět

  • Laďka Laďka(neregistrovaná)

    Paní Veroniko, v postupu vypadly 1 1/2 lžíce kakaa (čokolády). Ty patří do patrně do krému, aby byl hnědý a s oplatkami tvořil kontrast, že ?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(neregistrovaná)

    Erik Schreiber:Já nevím ,jak v kterém obchodě ,ale bývají uloženy obvykle v oddělení s chlebem a pečivem ,na spodním regálu ! Tam se schovávají a jsou i ruzné typy ,ale na Pischinger jsou dobré všechny.
    Prodavačky vědí kde jsou,a jestli uvidí chlapa jak zoufale schání dortové oplatky ,tak se snad slitují! :-D

    Odpovědět

  • Erik Schreiber Erik Schreiber

    Dobrý den,chtěl bych poprosit o radu.Kde bych sehnal oplatky na pišingr?v obchodě jsem našel jen ty malé kulaté lázeňské.Předem díky za radu.

    Odpovědět

  • lenka.ov lenka.ov

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka: Vo Viki je jedna chyba firma sa voala "Berndorph" nie Bendorp!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    magdalenka:Ano môžu sa urobiť aj s vlašskými orechami. Vtedy natieram aj domácim malinovým džemom ,každú druhú oblátku.Kombinácia orechov a malín je výborná.;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna(autorka receptu)

    AniCiz: Trvanlivost ? Když čekám "sekačky" tak je nakrájím a naukládám na mísu a mají trvanlivost 5 minut. Jinak by v pohodě mohly vydržet aspoň tři týdny.Skladuju ve studeném špajzu ! Ale u nás nikdy tři týdny nevydržely.:-O Když je potřebuješ déle udržet nedávej žloutek! :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika, vďaka za krásny recept! :yes:
    Vyvolala si mi spomienku na detstvo. Aj u nás doma sa kedysi robila "Pišinger torta", nám deťom sa náramne páčil názov a vždy sme sa uškŕňali. Mamka to robila zhruba ako ty - pamätám si čokoládovo-orechový (vlašské orechy) krém medzi oplátkami. S lieskovcami to však bude ešte lepšie.
    Ja lieskovce pražím v mikrovlnke - dám na tanier, vlním, prehrabnem, vlním - potom do papierovej utierky a pretriem a odstránim šupky. Treba však striehnuť na pravú chvíľu, už sa mi podarilo ich spáliť na uhoľ!
    A trochu som aj googlila, bola som zvedavá na pôvod tohoto nepečného múčnika - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%A1ingr

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Verunko, moc pěkně to vypadá, určitě si je uložím:-K:yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    Veroniko,jakou mají trvanlivost-pokud se hned nesní?

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:moc se mi to líbí..:-*:-K:-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: pišingr pišingr recept dort pišinger dort pišingr pišinger recept pišinger dort bratislavsky dort pišinger pišingr dort recept na pišingr dort pischinger co je pišingr recept pišingr krém do pišingru krém pišingr krém na pišingr pischinger dort bratislavský pišingr pišinger dort recept pišinger z dortové oplatky