Pečené foul (bob obecný)
Bob zahradní v našich kuchyních příliš nepoužíváme. Můžeme to napravit s receptem na pečené boby. Stačí je namočit přes noc a druhý den dlouze péct v troubě. Podáváme je posypané citronovou solí, římským kmínem a petrželkou.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tato pochutina je v arabském světě velmi oblíbená. Na tržištích se tradičně prodává u pojízdných krajku, spolu s turmusem (viz. foto). http://www.flickr.com/photos/nillyo/301334087/
Boby můžeme i běžně vařit jako jiné luštěniny, ale z trouby jsou chutnější.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 12. 2015 07:29
Souhlasím s Terezkou. Nikdy jsme šlupku neodstraňovali
15. 12. 2015 07:24
Jarmila Simmerova: Že sa šupka neje, to počujem prvý raz. V našich končinách je bôb vcelku bežnou strukovinou, a nikdy som nepočuloa, žeby niekto dával šupku dolu. Bôb sa namočí, uvarí a pripravuje rôzne, od polievok, cez pomazánky, prívarky...aj so šupkou. Čo by vám malo byť ?
15. 12. 2015 00:20
Tak jsem bob obecny varila poprve s majorankou aby nenadymal. Rozmixovala jsem ho na kasi pridala osmazenou cibulku do hneda na sadle a byl moc dobry.Pak jsem si precetla ze se slupka neji ale pozde pozde. Zatim mi nic neni.....Cutnalo mi to. Uz jste to nekdo jedl se slupkou???
5. 11. 2013 11:17
spagetka: To je přesně ona, ale jedlá je jen ta bílá. Ostatní jsou silně toxické, mužeme je videt i v Cesku, na okrajích lesů, cest. Lupina bílá je výborná luštěnina, i když může způsobovat alergie. Vhodná pro celiaky.
5. 11. 2013 11:10
Dodam, ze Lupina bila obsahuje bilkovinu (conglutin-gamma), ktery se chova jako insulin, tedy je absolutne vhodna a doporucovana pro diabetiky.
5. 11. 2013 11:06
magdalenka: magdi, ale vlčí bob ti něco říká ne?
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...
5. 11. 2013 10:50
aisha: vďaka za rozšírenie obzorov... a o tej lupine som ešte nepočula!
5. 11. 2013 10:45
magdalenka: Pečené boby se jedí rukou..nakousneš slupku, vymačkneš vnitřek a zbytek vyhodíš.
5. 11. 2013 10:41
magdalenka: Turmus je lupina bílá, recept na ni mám na www.pazitka.cz. Konzumuje se stejně jako bob. Jen vnitřek, slupka se vyhodí. Existují ale i bobové lusky, ty se mohou vařit, dusit, kombinovat s masem..jedí se celé stejně jako lusky fazolové.
5. 11. 2013 10:09
aisha:Ja som už bôb objavila a chutí nám (až na tie šupky).Pridala som sem recept na šalát http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2341&s....
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.
5. 11. 2013 07:20
Markéta Jirásková: Díky za nápravu. Dlouho jsem na netu hledala, co vlastně foul znamená česky, ale všude bylo uvedeno pouze bob obecný. Opravím to v receptu.
2. 11. 2013 19:19
Je to totiž děsná neprofesionalita prodejců zdravé výživy, kteří si nedovedou nastudovat a ověřit informace . Jedná se o bob zahradní neboli sviňský. Bob obecný neboli koňský je kulovitější, drobnější, většinou tmavý (ele jsou i světlé kultivary) a hlavně nepoživatelný - hořký! Pěstuje se převážně ve směsích na siláž, jak uvádí Jarda, ale přidávali jsme i drcené semeno koním do ovsa.
10. 2. 2013 10:28
Tak tomu rikam nahoda, zrovna vcera jsem je varila.. tak obrovske sice nebyly, ale chutnaly vyborne ! Jinak nadherna fotka
7. 2. 2013 21:00
No mňaaaaam, přesedlám na boby...
7. 2. 2013 20:35
Bob koňský jsme pěstovali na statku v šedesátých létech jako krmení pro dobytek, ale nenechával se dozrát, sekal se , když byl ještě zelený, takže jsem ho v plné zralosti nikdy neviděl
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 8 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 9 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 16 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 6 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 6 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 7 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 7 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 7 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 7 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 7 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 7 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vlčí bob v kuchyni vlčí bob lupina recepty recepty bob obecný bob obecny bob obecný recepty bob obecný recept bob obecný koňský bob obecný v kuchyni bob koňský koňský bob vlčí bob recepty bob koňský recept vlčí bob recept bob recepty foul recept bob recept bob koňský recepty koňský bob recepty foul recepty z bobu obecneho
Suroviny: bob zahradní, římský kmín mletý, sůl citronová, sůl, petrželka hladkolistá, soda jedlá
Pečené foul (bob obecný)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8Yr2
25 názorů