Pecene foul (bob obecny)

aisha Kuchařka: aisha

Luštěniny 25 názorů

Suroviny

sušený bob zahradní (viz. odkaz)
římský kmín
citrónová sůl (nebo citrónová stává)
sůl
hladkolista petrželka
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené boby namočíme přes noc do vody (můžeme přidat trochu sody, není to však nutné). Druhý den vodu slijeme, dáme čistou, přivedeme k varu, poté vložíme do trouby a při 130°C cca 2,5-3,5 hodiny pečeme do měkka (slupka nezměkne, pouze vnitřek bobu).

  2. Boby můžeme i běžně vařit jako jiné luštěniny, ale z trouby jsou chutnější. Při pečení či vaření změní barvu, zhnědnou. Po upečení slijeme zbývající tekutinu.

  3. Při servírovaní fazole nesolíme, posypeme citronovou solí nebo pokapeme citronovou šťávou a posypeme římským kmínem a petrželkou. Konzumuje se pouze vnitřek bobu, který vymačkáme, slupku vyhodíme. Podáváme vlažné.

Poznámka

http://eshop.provita.cz/bob-obecny-konsky-500g-pro...

Tato pochutina je v arabskem svete velmi oblibena. Na trzistich se tradicne prodava u pojizdnych kramku, spolu s turmusem (viz. foto)..http://www.flickr.com/photos/nillyo/301334087/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pecene foul (bob obecny)

  • spagetka spagetka

    Souhlasím s Terezkou. Nikdy jsme šlupku neodstraňovali :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jarmila Simmerova::-) Že sa šupka neje, to počujem prvý raz. V našich končinách je bôb vcelku bežnou strukovinou, a nikdy som nepočuloa, žeby niekto dával šupku dolu. Bôb sa namočí, uvarí a pripravuje rôzne, od polievok, cez pomazánky, prívarky...aj so šupkou. Čo by vám malo byť ?:-);-)

    Odpovědět

  • Jarmila Simmerova Jarmila Simmerova(neregistrovaná)

    Tak jsem bob obecny varila poprve s majorankou aby nenadymal. Rozmixovala jsem ho na kasi pridala osmazenou cibulku do hneda na sadle a byl moc dobry.Pak jsem si precetla ze se slupka neji ale pozde pozde. Zatim mi nic neni.....Cutnalo mi to. Uz jste to nekdo jedl se slupkou???

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    spagetka: To je přesně ona, ale jedlá je jen ta bílá. Ostatní jsou silně toxické, mužeme je videt i v Cesku, na okrajích lesů, cest. Lupina bílá je výborná luštěnina, i když může způsobovat alergie. Vhodná pro celiaky.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Dodam, ze Lupina bila obsahuje bilkovinu (conglutin-gamma), ktery se chova jako insulin, tedy je absolutne vhodna a doporucovana pro diabetiky.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: magdi, ale vlčí bob ti něco říká ne?
    Marti, je to toto?
    http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
    http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    aisha: vďaka za rozšírenie obzorov...:-K a o tej lupine som ešte nepočula!

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    magdalenka: Pečené boby se jedí rukou..nakousneš slupku, vymačkneš vnitřek a zbytek vyhodíš.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    magdalenka: Turmus je lupina bílá, recept na ni mám na www.pazitka.cz. Konzumuje se stejně jako bob. Jen vnitřek, slupka se vyhodí. Existují ale i bobové lusky, ty se mohou vařit, dusit, kombinovat s masem..jedí se celé stejně jako lusky fazolové.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    aisha:Ja som už bôb objavila a chutí nám (až na tie šupky).Pridala som sem recept na šalát http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2341&s....
    Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
    Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
    Maj sa krásne.

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Markéta Jirásková: Díky za nápravu. Dlouho jsem na netu hledala, co vlastně foul znamená česky, ale všude bylo uvedeno pouze bob obecný. Opravím to v receptu.

    Odpovědět

  • Markéta Jirásková Markéta Jirásková(neregistrovaný)

    Je to totiž děsná neprofesionalita prodejců zdravé výživy, kteří si nedovedou nastudovat a ověřit informace :-//. Jedná se o bob zahradní neboli sviňský. Bob obecný neboli koňský je kulovitější, drobnější, většinou tmavý (ele jsou i světlé kultivary) a hlavně nepoživatelný - hořký! Pěstuje se převážně ve směsích na siláž, jak uvádí Jarda, ale přidávali jsme i drcené semeno koním do ovsa.

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Tak tomu rikam nahoda, zrovna vcera jsem je varila.. tak obrovske sice nebyly, ale chutnaly vyborne :-p! Jinak nadherna fotka:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    No mňaaaaam:-O:-p:yes:, přesedlám na boby...:-D:-D

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Bob koňský jsme pěstovali na statku v šedesátých létech jako krmení pro dobytek, ale nenechával se dozrát, sekal se , když byl ještě zelený, takže jsem ho v plné zralosti nikdy neviděl:-O:-O:-)):-)):-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vlčí bob v kuchyni vlčí bob lupina recepty recepty bob obecný bob obecny bob obecný recepty bob obecný recept bob obecný koňský bob obecný v kuchyni bob koňský koňský bob vlčí bob recepty bob koňský recept vlčí bob recept bob recepty foul recept bob recept bob koňský recepty koňský bob recepty foul recepty z bobu obecneho