Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slezské bramborové placky

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 55 min

55 min (55 min příprava)

10. 2. 2013 13:26

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie2 402 kJ / 574 kcal
Bílkoviny20,68 g
Tuky8,16 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 135 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy97,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Astheart

8. 1. 2016 00:18

Ve Slezsku se tomu opravdu říká placky na blaše a žádné koření ani česnek se tam nedává, tím se to liší od sejkor. S moukou se to nesmí přehnat, jinak jsou moc moučné a tuhé. Nejlepší je dát mouky trochu a jeden vyzkoušet. Pokud se netrhá, je už mouky dost.Mamka byla taky z Třince, ale dělali to všichni sousedi i u nás v Karviné. Nejlépe se to dělá na plátech kachlových kamen, ale ty má už snad někdo jen na chalupě. Na litinové plotýnce na plynu je dělám já. Z pánve, byť nevymazané, už to není ono. Plotýnku ničím nemažu. Chce to trochu cviku, ale brzy se je naučíte rychle uvolnit plochým nožem a obrátit. Skládají se "do komínku" a mezi každý se dá kousek másla, který se samozřejmě sám teplem rozpustí. Nejlepší jsou pak polité zakysanou smetanou. Kdo je mastí škvarky, už smetanu nedává. Nebo se taky dá mezi jednotlivé trochu "vaječiny" - míchaných vajíček. Každému hodně chutnají a prátelé mě často o ně žádají, když jsou ke mně pozváni na návštěvu. :-)

jambajs jambajs

13. 2. 2013 19:18

:yes: tyto placky jsou super,u nás pod názvem "placky na blaši" ,podávané s cukrem a smetanou. :-p:yes::yes:

pipre pipre

13. 2. 2013 15:17

pavel: také si myslím, že se těžko dá zjistit původ jídla. Já pocházím z Valašska a znám to jídlo od mala, a to je už pěkně dlouho :-)

pavel

11. 2. 2013 21:34

Sejkory......babička nám je jako dětem dělala,na kachlácích,úžasné dokonalé jídlo,jak na sladko tak na slano.....bohužel,kachláky zbouraly a na pánvi to prostě nikdo neudělá.....Myslím si ale že to není jen jídlo Třinecka,ale asi se objevuje v různých podobách po celé republice.....:yes:

mirpo

10. 2. 2013 20:48

IvanaLK:Ano tento recept je z Třinecka:-)

IvanaLK

10. 2. 2013 19:07

Takové placky dělá manželova mamka na Třinecku. Hotové placky sype cukrem a dává mezi ně máslo, jí se to se zakysanou smetanou, někdy na slano se škvarky..Je to docela dobré, ale velmi těžké a syté jídlo.:-)

srettka

10. 2. 2013 16:15

tak na sucho znám jen lokše z vařených brambor. to by mě nenapadlo to udělat takhle. myslela bych, že se to bude chytat tálku. hmm, já bych na to pak vrazila povidla:-8:-p:yes:

Anton Kopecký

10. 2. 2013 16:08

A ak tam nedáte múku, tak sú omnoho lepšie (len zemiaky, vajce, majorán). Placky nepotrebujú múku ako zemiakové halušky, ktoré sa bez múky vo vode rozpadajú. Pochopiteľne všetku tekutinu treba vytlačiť. Úplne všetku! Samozrejme nastrúhaná cibuľa a cesnak sú samozrejmosťou (tie sa pridajú až po vytlačení tekutiny). Najchutnejšie sú teplé, ešte chrumkavé, s kyslou (surovou) kapustou. Žiadne hydinové pečienky a praženica. To by mohlo byť iné jedlo, ale aj tak najlepšia je napr. Tatranská sviečková v zemiakovej placke - ale sviečková, to najkvalitnejšie mäso (a najdrahšie), ktoré sa u nás predáva a nie hydinová pečienka, nasiaknutá ako špongia radioaktívnym odpadom, ktorý obsahujú všetky krmoviny. (Prečo štáty EU odmietajú a vracajú hydinu zo Slovenska, z Čiech a Maďarska kvôli zvýšenej radioaktivite? Ani šelmám v Zoologických záhradách to nedávajú.) Odpoveď sa volá Černobyl. Prešlo len necelých 27 rokov. Ešte dnes v Japonsku v Hirošime a Nagasaki je radioaktivita vyššia než v iných častiach Japonska (nemám na mysli poslednú nehodu spôsobenú s tsunami).

pipre pipre

10. 2. 2013 13:41

Tak tyto placky dělávám často :-) Mám je moc ráda:-p Ikdyž tady už jsou, ale pod jiným názvem http://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-se... , přesto bych tu tento tvůj recept ponechala, protože nese v názvu - placek. Výraz sejkory málokdo ve Slezsku zná, tento zná u nás zase většinou starší generace, která tyto placky dělávala na plotně kamen, ve kterých se topilo :-) Ale já také, jako u sejkor, nejdřív plotýnku potřu peroutkou namočenou třeba v rozpuštěném sádle. Líp to jde oddělit od plotýnky. Před obrácením placku už plotýnku nepotírám. Dají se dělat i v nepřilnavé pánvi nasucho :-)Dávám bodík:yes: jinak u nás na Valašsku se zase potíraly máslem a pocukrovaly, ale já už je necukruji :-) Česnek také nedávám.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 2. 2013 13:34

No, chtělo to jako úvodní a hlavní foto ty placky, ne těsto:-!:-)) Česnek se tam nedává??;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: placky na blaše bramborové placky nejlepší bramborové placky sejkory na sladko bramborové placky na blaše bramborové placky na plotýnce bramborové placky z vařených brambor v troubě bramborove placky na plotne bramborove placky se zakysanou smetanou bramborovy placek bramborové placky se smetanou placky na blasi plotýnka na placky sleszké placky bramborove placky na blaši tatranske placky bramborové placky ze zakysanou smetanou placki na blase placek na blaše krkonošske sejkory na sladko

Suroviny: brambory, vejce, mouka hladká, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Slezské bramborové placky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJMM