Spagety Vongole, nebo Cozze

Mořské plody Doba přípravy: cca.30 min 12 názorů

Mořské plody Doba přípravy: cca.30 min 12 názorů

Suroviny

200 g Špagety
500 g mušle Vongole (mohou být i Cozze)
250 ml bílého vína (používám suché)
2 chilli papričky
10 cherry rajčátek
sušená rajčata (nemusí být) malá hrstka
lžička suché zeleninové směsi do polévek (nevím jestli by šla i Podravka)
kupují něco podobného v bio obchůdku
petrželka
sůl
pepř
2 stroužky česneku
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Cesnek si nakrajime na slabe platecky, chilli papricky na kolecka a zpenime na olivovem oleji ve velike panvicce. Pridame proplachle musle, na mesicky pokrajena rajcatka, susena rajcta. 2-3 min. Orestujeme, pote zalijeme polovinou vina a posypeme suchym korenim do polevky - priklopime poklickou a nechame na mirnem ohni dusit. Mezitim si uvarime v osolene vode spagety, scedime a zakapeme olivovym olejem.

  2. Na musle nalijeme zbytek vina a pridame nadrobno nasekanou petrzelku, dochutime podle potreby soli a mletym peprem (samozrejme dobrym peprem z mlynku). Nechame jeste chvili dusit. Musle jsou hotove, jakmile se temer vsechny pootviraji. Trva to cca 15 min.

  3. Kdyz budete mit jeste nejake musle zavrene-muze to byt ve finale max. 10% nic se nedeje, neotevrene musle vyjmete a nepridavejte do jidla. Musle, ktere se neotevrou, by se nemeli jist!!!

  4. V konecne fazi odleji trochu stavy pomoci poklicky a do zbyleho susku s muslemi zamicham uvarene spagety. Servirujeme v hlubokem taliri.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mam osvedceny a je to skvele a velice chutne jidlo...Papricek muzeme dat i vice, to zalezi na kazdem. Muzeme taktez pripravit bez spaget pouze musle na vine s cerstvou bagetkou..Nami :)

Komentáře k receptu Spagety Vongole, nebo Cozze

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Musle se otviraji nejlepe takto: Rozpalime velkou panev, dame trochu olivoveho oleje (opravdu 1-2 lzice) a strouzek cesneku(cely) a vlozime musle(ocistene a oprane), okamzite priklipime puklici a neotvirame asi tak 2-3min. Odklopime a musle jsou optevrene. Dulezite je, aby byly na co nevyssi stupen a nejvetsim ohni, ktery mate. Vyndate je z panve (hned jednu cast lastury odloupnete a vyhodite, tu plnou s plodem, date bokem do misky. Prirodni vyvar z musli, ktereho bude dost (na dne panve tak na 1-2 prsty), pres huste sitko prefitrujete, vetsinou je tam pisek. V panvi znovu zahrejete oliv. olej,cesnekem, chilli a olopanym rajcetem, az se zacne barvit, prilejete bile vino ( na 1/2kg slavek asi 1dcl, nechate rycle odparit, vratte slavky, prilejete cast prirodniho vyvaru z musli, provarte a ochutnjte. Jak jsem rekla, vyvar je slany, lepe po castech. Pak uz jen pepr a cerstvou petrzelku. Ja osobne delam "na bilo" (tedy bez raj:-(cat),ale vzdy s chilli. Bud s opecenym chlebem, nebo s testovinou.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Petraweid: souhlasím, dostala jsem odvahu zkusit mušle a jak píšeš, byly až po 12 minutách. 3 se mi neotevřely, ty jsem vyhodila. Udělá znova a vyfotím ;-);-):-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Petraweid Petraweid(autor receptu)

    neregistrovany: ja delam musle casto a za dve minuty teda rozhodne otevrene nejsou...ale kazdy podle chuti...Musle jsou hotove kdyz se jich vetsina otevre, je je delam na slabem ohni pod poklickou a to trva 10-15 min...podle druhu musli...Takze asi tak;-)

    Odpovědět

  • xx xx(neregistrovaný)

    mušle sú hotové za 2-3 minúty, za 15 minút z toho tak stredozemské gumenné tofu
    a ešte tá zeleninová zmes .....
    :no::no::no::no:

    Odpovědět

  • Petraweid Petraweid(autor receptu)

    no on to neni bujon, ja kupuju neco jako podravku, ale jen v prodejnach s bio potravinami...je to takova sypka zeleninova smes do polevky...Ne koska bujonu:-8 jen jsem nevedela jak to popsat, opravim :-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Krásny recept, len ten bujón mi tam absolútne nesedí :-( Ja viem, nemusím si ho tam dať, ale...;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Tohle já můžu :yes::yes::-K:-p +4 :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Petraweid: Šikulínka :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Petraweid Petraweid(autor receptu)

    Tak uprava dokoncena:yes:

    Odpovědět

  • Petraweid Petraweid(autor receptu)

    dekuju, psala jsem sem poprve :) tak ja to zkusim

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Petraweid:Rozklikni si UPRAVIT a normálně dopiš do receptu ;-);-)
    Jinak to by mohlo býti mňamkové :-p:yes:
    Jinak, doufám, že se ti tu bude líbit a vař i nadále s náma ;-);-):-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Petraweid Petraweid(autor receptu)

    JEZISI moc se omlouvam, zapomnela jsem napsat ze se ty Musle celou dobu dusi na mirnejsim ohni!!!
    :-((

    Odpovědět

Tématické fráze: musle vongole priprava vongole mušle vongole recept spaheti spagety volgone spagety musle spagetti vonogole spagety bongole recept musle vongole wongole vongle vongole-recept spagety vondole spagety wongole mušle vongole se špagetami spagetti fruti di mare musle se špagety spagety s rajcetem a cesnekem vongole mušle musle bongole