

Spagety Vongole, nebo Cozze
Suroviny
- 200 g Špagety
- 500 g mušle Vongole (mohou být i Cozze)
- 250 ml bílého vína (používám suché)
- 2 chilli papričky
- 10 cherry rajčátek
- sušená rajčata (nemusí být) malá hrstka
- lžička suché zeleninové směsi do polévek (nevím jestli by šla i Podravka)
- kupují něco podobného v bio obchůdku
- petrželka
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Postup přípravy receptu
Cesnek si nakrajime na slabe platecky, chilli papricky na kolecka a zpenime na olivovem oleji ve velike panvicce. Pridame proplachle musle, na mesicky pokrajena rajcatka, susena rajcta. 2-3 min. Orestujeme, pote zalijeme polovinou vina a posypeme suchym korenim do polevky - priklopime poklickou a nechame na mirnem ohni dusit. Mezitim si uvarime v osolene vode spagety, scedime a zakapeme olivovym olejem.
Na musle nalijeme zbytek vina a pridame nadrobno nasekanou petrzelku, dochutime podle potreby soli a mletym peprem (samozrejme dobrym peprem z mlynku). Nechame jeste chvili dusit. Musle jsou hotove, jakmile se temer vsechny pootviraji. Trva to cca 15 min.
Kdyz budete mit jeste nejake musle zavrene-muze to byt ve finale max. 10% nic se nedeje, neotevrene musle vyjmete a nepridavejte do jidla. Musle, ktere se neotevrou, by se nemeli jist!!!
V konecne fazi odleji trochu stavy pomoci poklicky a do zbyleho susku s muslemi zamicham uvarene spagety. Servirujeme v hlubokem taliri.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mam osvedceny a je to skvele a velice chutne jidlo...Papricek muzeme dat i vice, to zalezi na kazdem. Muzeme taktez pripravit bez spaget pouze musle na vine s cerstvou bagetkou..Nami :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Spagety Vongole, nebo Cozze
-
Musle se otviraji nejlepe takto: Rozpalime velkou panev, dame trochu olivoveho oleje (opravdu 1-2 lzice) a strouzek cesneku(cely) a vlozime musle(ocistene a oprane), okamzite priklipime puklici a neotvirame asi tak 2-3min. Odklopime a musle jsou optevrene. Dulezite je, aby byly na co nevyssi stupen a nejvetsim ohni, ktery mate. Vyndate je z panve (hned jednu cast lastury odloupnete a vyhodite, tu plnou s plodem, date bokem do misky. Prirodni vyvar z musli, ktereho bude dost (na dne panve tak na 1-2 prsty), pres huste sitko prefitrujete, vetsinou je tam pisek. V panvi znovu zahrejete oliv. olej,cesnekem, chilli a olopanym rajcetem, az se zacne barvit, prilejete bile vino ( na 1/2kg slavek asi 1dcl, nechate rycle odparit, vratte slavky, prilejete cast prirodniho vyvaru z musli, provarte a ochutnjte. Jak jsem rekla, vyvar je slany, lepe po castech. Pak uz jen pepr a cerstvou petrzelku. Ja osobne delam "na bilo" (tedy bez raj
cat),ale vzdy s chilli. Bud s opecenym chlebem, nebo s testovinou.
-
Petraweid: souhlasím, dostala jsem odvahu zkusit mušle a jak píšeš, byly až po 12 minutách. 3 se mi neotevřely, ty jsem vyhodila. Udělá znova a vyfotím
-
neregistrovany: ja delam musle casto a za dve minuty teda rozhodne otevrene nejsou...ale kazdy podle chuti...Musle jsou hotove kdyz se jich vetsina otevre, je je delam na slabem ohni pod poklickou a to trva 10-15 min...podle druhu musli...Takze asi tak
-
mušle sú hotové za 2-3 minúty, za 15 minút z toho tak stredozemské gumenné tofu
a ešte tá zeleninová zmes .....
-
no on to neni bujon, ja kupuju neco jako podravku, ale jen v prodejnach s bio potravinami...je to takova sypka zeleninova smes do polevky...Ne koska bujonu
jen jsem nevedela jak to popsat, opravim
-
Krásny recept, len ten bujón mi tam absolútne nesedí
Ja viem, nemusím si ho tam dať, ale...
-
Tohle já můžu
+4
-
Petraweid: Šikulínka
-
Tak uprava dokoncena
-
dekuju, psala jsem sem poprve :) tak ja to zkusim
-
Petraweid:Rozklikni si UPRAVIT a normálně dopiš do receptu
Jinak to by mohlo býti mňamkové
Jinak, doufám, že se ti tu bude líbit a vař i nadále s náma -
JEZISI moc se omlouvam, zapomnela jsem napsat ze se ty Musle celou dobu dusi na mirnejsim ohni!!!