Jablečný rosol (z padaných jablek)
Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům. Jeho jemná chuť a vůně vás zahřeje a připomene krásné chvíle strávené v přírodě.
Postup přípravy
Zveřejněno 17. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný rosol (z padaných jablek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qoyR
Moje poznámka
Jablečný rosol (z padaných jablek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qoyR
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 36 minutami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 14 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 15 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké fondue
vitula1 před 2 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 14 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 14 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 15 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 17 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 18 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 20 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 21 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 21 hodinami
Tématické fráze:
jablečný rosol,
letní jablka zpracování,
zpracování jablek,
rosol z jablek,
jak zpracovat jablka,
zpracování letních jablek,
padaná jablka,
jak vyrobit přírodní pektin,
jablečný pektin výroba,
jak zpracovat padana jablka,
citronový pektin,
padaná jablka zpracování,
jablečny pektin,
domácí pektin,
zpracování jablek recepty,
domácí zpracování jablek,
výroba domácího pektinu,
jablka zpracování,
jablečný rosol recept,
padane jablka
Komentáře (15)
Rosol mám vždycky takový tmavý, i když ta původní vykapaná šťáva je zelená. Ale když ho dáš na chleba s máslem, je vidět, že je hodně průhledný a je to moc pěkné (krom toho, že je to i velice chutné).
Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne.
Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. (Tady je využití těch nedozrálých jablíček...
Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz.
A na stránkách Co nového na kopci...je dokonce i recept na výrobu domácího pektinu do zásoby (pokud by to někoho zajímalo
http://conovehonakopci.cz/?p=6657
Recept mám odněkud opsaný už aspoň 20 let, používala jsem ho na zpracování padanek - nedozrálých nebo s červíkem......na cezení šťávy jsem měla plátěnou tašku - obsah hrnce jsme do ní vlili, tašku pověsili za uši a šťávu nechali odkapat přes noc.
Je to vlastně podobný postup výroby jako u pampeliškového medu.
Odpařím asi o necelou polovinu (poznáš podle barvy - bude tmavnout do rudohněda), přidám cukr a ještě vařím. Kápnutím na studený talířek zkouším, jak rosol tuhne.
Dělala jsem ho mockrát, ale v posledních letech ne - pozapomněla jsem na něj.