Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušenky z žaludové mouky s kokosem bez lepku, mléka a vajec

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

18. 2. 2014 07:44

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 404 kJ / 2 009 kcal
Bílkoviny21,00 g
Tuky78,60 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,67 g
Sůl0,05 g
Sacharidy294,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se žaludy používaly jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách.

Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík. Dále je významným zdrojem vitaminů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Mirysek

11. 2. 2019 07:23

petram: Děkuji moc. Doposud jsme pekli bez lepku a mléka. Zdá se, že dcerce vadí i vejce..., tak už hledám inspiraci, aby novou dietou netrpěla přespříliš. Máte krásné výtvory a věřím, že budou i chutnat. Díky, že si recepty nenecháváte jen pro sebe! :-K

petram

11. 2. 2019 06:39

Mirysek: Určitě by šla použít téměř jakákoli jiná bzl mouka. Jen je možné, že bude potřeba upravit množství tekutin.

Mirysek

10. 2. 2019 23:25

Sušenky jsou krásné....Šla by použít i jiná mouka, prosím? Třeba pohanková? Děkuji.

Katka B

23. 2. 2015 17:35

petram: Moc děkuji za informaci i pěkný článek. Zase jsem o kousek chytřejší :-)

petram

22. 2. 2015 21:13

Katka B: Xanthan pomáhá částečně nahradit lepek, díky němu je těsto vláčnější a drží lépe pohromadě. Vynechat ho můžete, pečivo ale bude křehčí. Více o xanthanu si můžete přečíst na mém blogu http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/cla....

Katka B

21. 2. 2015 16:40

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakou funkci má v těstu xanthan? Bezlepkové pečení neznám a tak se omlouvám, za hloupý dotaz. Mohu ho v těstu vynechat? Nebo nahradit? Díky ;-)

petram

1. 10. 2014 15:18

dripatka: Jů, to mám radost, moc díky za vyzkoušení!:-K

dripatka

1. 10. 2014 15:15

Vyzkouseno a chutove velice zajimave. Urcite udelame znovu akorat je tentokrat zkusime vyndat z trouby drive at jsou vlacnejsi. Jinac doporucuji vsem co chcou ochutnat neco noveho.:yes:

Jitkas

19. 2. 2014 08:23

Zaludy se oloupou (vetsinou se to dela oprazenim-jako kastany), pak se vari a voda se nekolikrat vymeni, dokud se z nich nevyplavi vsechen tanin, tedy posledni voda musi byt cista. Pote se ususi a pomelou na mouku.
Jinak jsou strasne trpke a horke, toho taninu obsahuji az 20%, tedy i mirne jedovate.

petram

19. 2. 2014 07:49

spagetka: U nás (Praha 2 - Bioobchod) je půlkilové balení za 100 Kč. Je to hodně, ale občas pro zpestření, proč ne.:-p

spagetka

19. 2. 2014 07:40

petram:Peruš, dřív opravdu naši prapředci pomleli žaludy na mouku, pak když z toho pekli, tak to asi hořké nebylo. Dnes mají samozřejmě dokonalejší zařízení. Každopádně, jdu dnes do Zdr.výživy něco utratit a mám v plánu se optat i na tuhle mouku, teda doufám, že mě to nezruinuje :-D:-D:-D:-D, schválně pak písnu cenu, jestli teda bude k mání;-);-);-)

petram

19. 2. 2014 07:33

Veronika.Hrozna: Zajímavá diskuze :-) Žaludy jako takové se před konzumací musejí upravit, nevím přesně jak, ale je třeba odstranit z nich hořké látky. Jaroslav Foglar popsal v jedné ze svých knížek přípravu žaludového dortu z celých žaludů. Sama jsem to nikdy nezkoušela, ale podle diskuzí na internetu je to opravdu oříšek, přišni píší, že ač žaludy macerují sebevíc, dort zůstává hořký a nejedlý. Takže ta firma, která žaludovou mouku prodává, musí určitě přesně vědět, jak žaludy upravit.

Veronika.Hrozna

18. 2. 2014 18:41

spagetka: No, jo je to plné minerálu a kvalitních ,velké množství , a já, že proč ti divočáci tak krásně tloustnou z těch žaludu !
A ani nemusí dát stovku za pul kilo,potvory jedny !:-D;-)

spagetka

18. 2. 2014 18:29

Veronika.Hrozna: veru, mouku si pamatuju z dětství od babičky, na chuť se nepamatuju. Jasně, nesmíš se zahryznout do syrového žaludu, ale z mouky přece pečeš a tady si něco přečti
http://www.bioobchod.cz/mouka-zaludova-bio-500g/d-...

Veronika.Hrozna

18. 2. 2014 18:23

Já nevím,asi mám staré informace,ale žaludy jsou pro lidi prý jedovaté. Ale zase na druhé straně se nimi živí divočáci a pěkně je přetransformují do podoby masíčka mňam ,takže...:-? ? Jak je to vlastně.:-?

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mouka ze žaludů kokosové sušenky recept kokosové sušenky kokosová mouka recepty sušenky z kokosové mouky sušenky bez vajec kokosové konzumace žaludů mouka z žaludů z žaludové mouky recepty z kokosové mouky recept susenky bez vajec kokosové sušenky bez lepku recept kokosové sušenky bez lepku žaludová mouka recepty bezlepkové kokosové sušenky zaludova mouka žaludy recept žaludy recepty bez mouky,mléka a vajec kokosová mouka

Suroviny: mouka žaludová, mouka bezlepková, kokos strouhaný, cukr, xanthan, soda jedlá, olej, voda

TopRecepty.cz

Sušenky z žaludové mouky s kokosem bez lepku, mléka a vajec

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Aok3