Ananasová přesnídavka s karamelem

Herbateka Kuchařka: Herbateka

6 malých skleniček Zavařeniny 5 názorů

Suroviny

1 kus větší ananas
350 g cukru krystal
0,5 l vody
1 kus citrón
plech na pečení
pečící papír
ponorný mixer
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cukr nasypeme na pánev a podlijeme vodou tak, aby byl po promíchání na pánvi potopený. Cukr přivedeme k varu než začne zlato hnědnout. Odstavíme a provedeme test karamelu na očko z drátku.

  2. Návod na test karamelu: tenký drátek, na kterém vytvoříme očko o velikosti třešňové pecky. Ponoříme do karamelu a kapku v očku profoukneme, jestliže vytvoří řetízek nebo několik bublinek, je karamel hotový.

  3. Dbejte velmi vysoké pozornosti při práci s karamelem, je velmi horký. A pokud začne zlátnout, odstavte pánev, protože hmota je velmi horká a po odstavení z ohně ještě stále probíhá vaření.

  4. Na plech rozložíme pečící papír a z karamelu vytvoříme různé mřížky. (Na obrázku je mřížka přes naběračku). Karamel na plechu je brzy tvrdý, takže můžeme pokračovat.

  5. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme 0,5l vody a dáme svařit. Na mírném ohni povaříme do změknutí a přidáme šťávu z jednoho citronu (pouze šťávu bez jader). Před koncem vaření přidáme karamelové mřížky (můžete rozlámat na menší kousky). Na mírném ohni pokračujeme dokud se karamel nerozpustí.

  6. Odstavíme a ponorným mixerem opatrně směs ananasu rozmícháme.

  7. Nemíchejte dlouho, ještě horké rozlejeme do zavařovacích sklenek, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru asi 5 minut. Potom otočíme, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a necháme vychladnout.

  8. Vyrobíte vynikající přesnídávku pro děti a nebo delikátní džem. Přeji dobrou chuť! Pozn.: Jak si doma vyrobit karamelovou mřížku přes naběračku zkusím nahrát na video a vložím odkaz :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ananasová přesnídavka s karamelem

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Tuhle dobrotu bych určitě chodila tajně ujídat:yes:

    Odpovědět

  • Bozena Bozena(neregistrovaná)

    casino:ahojky,mřížka z karamelu se děla,protože karamel by ztvrdl a z toho kastrulku nebo pánve by jsi ho nevydlabal. A pokud ano tak by jsi ho čte ananasove směsi dlouho rozpoustel.Tak dobrou chuť.pa,pa Bozenka

    Odpovědět

  • Herbateka Herbateka(neregistrovaná)

    Protože karamel dodá jinou chuť než cukr. Na obrázku je karamel přes naběračku použitý jako dekorace. ;-)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Mam stejny dotaz jako casino...

    Odpovědět

  • casino casino

    Když jsem četl recept a podle pohledu na obrázky jsem měl za to, že ty pracně připravované karamelové síťky slouží k dekoraci...
    Rozumím tomu dobře, že karamelové mřížky (síťky) se rozpustí v tom ananasovém džemu? Pokud ano, tak proč se to dělá tak složitě?

    Odpovědět

Tématické fráze: práce s karamelem kompot z ananasu vyrobit doma presnidavka s ananasem jablečná přesnídávka s karamelem dětská přesnídávka ananas jak se dělá karamel video jablečná přesnídávka s anansem karamelové mřížky jablečná přesnídávka s ananasem jablečná marmeláda s ananasem tresnova kojenecka presnidavka recept karamel ztvrdl ananasová marmeláda s karamel anans v karamelu domaci ztvrdl obrazky ananas v karamelu ananas horky karamel domácí jablečná přsnídávka obrázky karamel na naberacku mřížka z karamelu

Zapomněl/a jsem heslo