Ropa Vieja - Staré šaty

Drobek Kuchař:

Hovězí maso 17 názorů

514

Suroviny

1,25 kg hovězí roštěné
sušená cibule v prášku
řepkový olej
1/2 hrnku sofrito (recept níže)
0,5 l rajčatové šťávy (z plechovky)
2 bobkové listy
4 řapíky celeru i s listy
3 mrkve
1 hrnek čerstvého hrášku
3 lžíce hrubě posekaných oliv
1/4 lžičky římského kmínu
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dobře, přidávám originál kubánský recept, jak jsem ho kdesi opsal.

  2. Řízky z hovězího naklepat asi na 1 cm tloušťku, osolit, opepřit a ocibulit" z obou stran, opéct na pánvi do hněda, asi 10 minut.

  3. Vmíchat Sofrito, sůl, rajskou šťávu, a bobkový list, olivy, římský kmín, sůl.

  4. Přiklopit a péct v troubě 175°C pod poklicí do měkka, asi 2 1/2 hodiny.

  5. Potom nechat vychladnout aby to nepálilo a rukama či dvěma vidličkama rozcupovat nadrobno.

  6. Uvést znovu do varu, přidat mrkev a celer, podusit do měkka, přidat hrášek a prohřát. Podávat ve věnečku rýže, nejlépe druhý den.

Poznámka

Sofrito

2 lžíce olivového oleje, 3 hrnky pokrájené cibule, 3 hrnky různobarevných paprik,1 jalapeňo paprička (nebo ne), 5 stroužků česneku, 1/2 hrnku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1 lžíce rajského protlaku, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky.

Vše vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu.

Strašně se omlouvám, je toho moc, vše podle kubánského originálu a ani jsem nad tím nepřemýšlel. Tady je to v menším množství:

1 lžička olivového oleje, ¼ hrnku hrubě pokrájené cibule, ½ papriky jakékoli barvy, ½ jalapeňo papriky, odsemeněné a od bílého uvnitř očištěné (to pálí nejvíc),1 stroužek česneku, trošku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1/2 lžičky rajského protlaku (nebo klidně vynechte), sůl, pepř, a limetkovou šťávu podle chuti

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ropa Vieja - Staré šaty

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Toto na mne juklo z náhodných receptů a jsem za to moc ráda;-):yes:vypadá to skvěle a chtělo by to vyzkoušet;-):-p+1:yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    :-) Výbušná, normální kmín je bratranec, pravda trochu vzdálený, normálního kmínu. Asi bych, kdybych nemohl jinak dal mletý normální kmín. A jinak, mají ho v zásilkovém obchodě http://www.viva-la-vida.cz/scripts/index.php, v oddělení koření. Stojí 30 korun za 50 gramů.;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    nechapem preco, ale na slovensku jednoducho nejdem nikde kupit rimsky kmin...resp. cumin...trafi ma

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    :-K Ale kdež by to vadilo, naopak. Osvěta se musí šířit, vždyť proto na TopRecepty chodíme, ne?

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    :-D a este sa ta chcem drobek opytat takto verejne...nebude ti vadit, ked tie tvoje receptiky obslahnem, uvarim, nafotim a vlozim sem....samozrejme ta uvediem ako autora

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Mám, momentálně vychází na pokračování v rubrice "nejen duše"
    v http://www.kudlanka.cz, a pak doporučuju se podívat na http://www.manana.cz/, která je celá věnovaná mexické a Guatemalské kuchyni. Dál, v mé Grilovací kuchařce je taky sekce jídel z ciziny, http://drobek.eml.cc, a dál Úvod do paprikologie.
    A jak vidíš, upravil jsem to Sofrito.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    drobek prosim ta...nemas viac receptov z kubanskej kuchyne, resp. mexickej?

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    drobek...ako si kazal, tak som robila:-D...btw ten rimsky kmin s tym jedlom urobil zazraky...:yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Do mrazáku s tím, dá se to použít i do jiných receptů, na vepřové plátky, kuřecí prsa, všude kde to volá po podobných surovinách. Prostě zpracovat nějak. A příště ho dělat míň.;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    tak dnes doslo na tuto variantu a mozem povedat, ze je vynikajuca....tento recept je o nieco sofistikovanejsi ako bibin a rozdelili sme si to tak, ze mne chuti viac ta bibinky kreacia a muzovi tato....budem rozhodne varit obidvoje...btw...toho sofrita mi ostala hruza...co s nim?

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    varim casto indicke jedla a tam teda sakra poznat ci som dala petrzlen alebo koriander...preto to nenahradzam...samozrejme netvrdim, z3e to nie je dobre aj s tym...v kazdom pripade kym pristupim k tomuto rieseniu sa pozriem, ci nenajdem v obchode koriander...

    Odpovědět

  • Drobek Drobek(autor receptu)

    Tak postupně ke komentářům.:-8
    Jistě by to šlo s těstovinami, šlo by to s čímkoli, protože konečně je to vaše kuchyně a váš oběd. Sám si to umím dobře představit i se špeclemi či s houskovým knedlíkem.
    A koriandr je vlastní bratranec petrželky, takže znova, proč ne? Ostatně tady v Americe často nahrazujem petrželku, která je vzácná právě koriandrem, tedy cilantrem, používaným hojně v mexické kuchyni.:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    no originální postup a vypadá,že co nejdřív bude k obědu :-p;-):yes:

    Odpovědět

  • sebena sebena

    Vypadá to dobře:yes: určitě vyzkouším....Šlo by to i s těstovinami???

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    vlastne nie;-( nemam koriander...a petrelkou to nechcem nahradzat...no nic...davam do oblubenych na vyskusanie

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: ropa vieja rop recepty kubánský dort recept ropa vieja recept staré recepty kubánská ropa vieja hovězí na kmíně kubánský dort recept ropa vieja kubánské recepty kubánský řízek římské šaty římský kmín recepty kubánský dort-recept recept na kubansky dort kubánské šaty kubánskej dort recepr ropa vieja mexické šaty staré hrnky

Zapomněl/a jsem heslo