Šneky z "domácího listového" těsta

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

54 kusů Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

Na těsto:
250 g Hery na pečení
250 g hladké mouky
150 g žitné mouky chlebové
200 ml vody
1 žloutek
2 lžičky octa
1 slabší lžička soli
Na náplň:
700 ml nastrouhané cukety
150 g Gazdovské slaniny
1 lžička celého kmínu
1 velká cibule
2 lžíce oleje
sůl
ocet
cukr
pepř
hladká mouka na posypání pracovní plochy
3x po 2 lžících strouhanky na 3 pláty těsta
3x po 2 lžících nasekaných čerstvých bylinek (mix petržele a libečku)
1 celé vejce rozšlehané se 2 lžícemi oleje na potření těsta
lněné semínko na posypání šneků
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme do větší a hlubší mísy tuk. Přidáme obě mouky, žloutek, ocet, vodu, sůl a nejlépe rukama vypracujeme těsto.

  2. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie, nebo igelitového sáčku a dáme na 3 hodiny odležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat do dalšího dne.

  3. Příprava náplně: V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, kterou osmažíme do zlatavé barvy.

  4. Poté přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu, kmín, osolíme, opepříme a mírně podlijeme horkou vodou.

  5. Za občasného promíchání dusíme pod pokličkou cca 15 minut. Poté dochutíme cukrem a octem a necháme silným varem odvařit všechnu zbývající tekutinu. Podušenou cuketu dáme vychladit.

  6. Těsto rozdělíme na 3 díly. Pracovní plochu (vál) zlehka posypeme hladkou moukou a z těsta vyválíme 3 obdélníky o tloušťce 5 mm. Každý plát posypeme strouhankou, poklademe vychladlou náplní, kterou jsme rozdělili na 3 díly a posypeme bylinkami.

  7. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem s olejem a takto naplněné pláty pevněji zavineme do závinu. Záviny krájíme nejlépe vroubkovaným nožem na 2 cm silná kolečka, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem.

  8. Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem s olejem a posypeme lněným semínkem. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 12 minut dozlatova.

Poznámka

Chtěla jsem upéct něco na mlsání, ale neměla jsem dostatečné množství surovin, které používám na své domácí listové těstohttp://www.toprecepty.cz/recept/28587-domaci-listo...

Malinko jsem zaimprovizovala, dala jsem jiný tuk, než jsem zvyklá, promíchala obě mouky a s těstem se krásně pracovalo. Těsto sice“nelístkuje“jako klasické kupované, ale po upečení chutná velice dobře.

Různých šneků je tady hodně, tak Vám přidávám i tu naši dobrotu z netradičního těsta a cukety, která zrovna v tomto období roste na hodně zahrádkách :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Šneky z "domácího listového" těsta

Tématické fráze: domaci sneci šneci z listového těsta domaci sneky šneky z listového těsta výborné šneky z listového těsta listové těsto recepty šneci domácí domácí těsto na šneky testo na sneky recepty z listového těsta listové těsto šneci recept na šneky z listového těsta šnek z listového těsta listové těsto s olejem domací listové těsto s olejem recept na domaci sneky slané recepty z listového těsta domácí listové těsto recept listové těsto ze žitné mouky testo na domaci sneky

Zapomněl/a jsem heslo