Domácí chlebíček s česnekem a zakysanou smetanou

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 3 hodiny pecen Domácí pekárna 29 názorů

Suroviny

250 ml vlažného mléka
1/2 kelímku kysané smetany
3 lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička anýzu
300 g hladké mouky
200 g celozrnné žitné mouky
1 kostka droždí
2 lžičky slunečnicových semínek
Octová voda na potírání
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme do pečky: Nejprve tekuté, pak sypké suroviny, zapneme na těsto a po prvním zvonění nasypeme slunečnicová semínka a anýz.

  2. Těsto po druhém zvonění vyndáme, dáme těsto na vál a dáme mu tvar jaký chceme (veka, kulatý bochník), položíme ho do nádoby v které chceme péct, vytřené olejem, nebo na pečící papír a necháme ještě hodinu kynout.

  3. Pak ho potřeme octovou vodou, dáme péct a mezi pečením ho ještě tak 3x potřeme.

Poznámka

Tak dlouho jsem dolaďovala a vymýšlela, až z toho vznikl výbornej chleba, nadýchaný, měkoučký s báječnou kůrkou a dobře se krájí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chlebíček s česnekem a zakysanou smetanou

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Zdena z JM:Zdeni, mám radost, že jsi ho upekla a že chutnal:yes:. Mohla jsi dát fotečku;-)

    Odpovědět

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Výborný chlebíček.Akorát ta kostka droždí je moc.Já jsem dala jen půlku a stejně se mi v pekárně propadnul.Občas se mi to stane,ale na chuti to neubere.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Eva:Evi, zaručeně, na to je DP zařízená, dáš na program č.1(klasik) a pak si nastavíš barvu kůrky-světlá, nebo tmavá a velikost-menší větší. Já ho peču v troubě jen proto, že se mi víc líbí kulatý pecen, nebo veka a má křupavou kůrku, z DP je to takový kvádr;-), tak pokud ti to nevadí, ať se zadaří:no:

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Bibinko, chci se zeptat, jestli je možné nechat chleba v pekárně upéct na klasicky program pečení chleba a nepřendavat jej do normální trouby, moc děkuji :)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Eva:Evi, opravdu tak bajoko 45-50 minut, ale POZOR každá trouba peče jinak a chleba se musí hlídat, on se tak 2-3x potírá během pečení, tak uvidíš, jinak zbytečně troubu neotvírat u chleba je to nežádoucí;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    A jak přibližně dlouho se chleba peče ?

    Odpovědět

  • ja0411 ja0411

    Tak chlebíček je výborný,škoda jen,že se mi nepovedl tak krásně,jako je tady na obrázku,vyšel mi z toho trošku placák :-D,ale to vůbec nevadí:-p:-!

    Odpovědět

  • ja0411 ja0411

    Tak už mi chlebík kyne na plechu,zkusila jsem dát zakysanku s příchutí česneku s bylinkami a stroužek rozmačk.česneku,tak jsem moc zvědavá, jak to dopadne:-8Zatím posílám bodíka a pak písnu,jak se zadařilo;-):-!

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Lemel, můžeš ho sformovat přímo na plechu a měl by ti držet, pokud ne, tak ho dej do nějakého pekáčku-mě teda držel tak, jak ho vidíš;-)

    Odpovědět

  • lemeL lemeL

    Ten chleba mi bude tak nějak držet formu, když to nechám jen tak na plechu nebo se rozteče?

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Bibi díky, já právě koukám, že mam 150g a ty píšeš půl kelímku, asi by tech 25g moc nevadilo.Chystám se upéct odpoledne.:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Lusi, používám pochoutkovou kysanou, má 16%, od Vian, má 200 ml a je hustší. Používám jí ráda a mám s ní dobré zkušenosti. Když mě honí mlsná, tak si namažu pečivo máslem a k tomu lžičkou baštím tuhle zakysanku, mňam;-):-D

    Odpovědět

  • kudlova3 kudlova3

  • Lusinda79 Lusinda79

    Bibi jakou používáš zakysanku?Ono je v nich docela rozdíl-Jihočeská je hutná, Yoplait spíš teče.Jinak se mi to moc líbí.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Všem vám děkuji za pěkné komentáře a hlavně chlebík upečte-pochutnáte si;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dip ze zakysané smetany dip z kysané smetany upeč pecen tiramisu recept z kysané smetany česnečka se zakysanou smetanou výroba kysané smetany recept na tiramisu se zakysanou smetanou rozdíl mezi kysanou a zakysanou smetanou dip se zakysanou smetanou domaci dip kysaná smetana dip co se zakysanou smetanou jak se vyrábí smetana dip se zakysané smetany dip zakysaná smetana recept zakysana smetana dip dip zakysaná smetana medovník se zakysanou smetanou tiramisu se zakysanou smetanou dip ve chlebu

Zapomněl/a jsem heslo