

Koláčky rumáčky
Suroviny
- Těsto:
- 30-35 dkg hladké mouky
- 1,5 dl mléka
- 1 kostka kvasnic
- 2 vejce
- špetka soli
- 4 dkg cukru
- 1 dcl oleje
- citronová kůra špetka
- Náplň:
- 50 dkg tvarohu
- 1 vejce
- 4 lžíce cukru
- vanilkový cukr
- 5 dkg rozinek
- Na dohotovení:
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 1/2 dcl rumu
Postup přípravy receptu
V polovině vlažného mléka necháme vzejít kvásek z kvasnic a lžičky cukru, přidáme do mouky se zbylým cukrem, mlékem, vejci, solí a olejem, vypracujeme hladké těsto, necháme asi 15 minut odpočinout.
Zatím utřeme tvaroh s cukrem, žloutkem, vanilkou a nakonec přidáme sníh z bílku a rozinky nebo je přidáváme až na každý koláček zvlášť, po třech kouscích.
Z mírně vykynutého těsta lžící ukrajujeme kousky (velikost jak je libo, někdy dělám jako ořech, tyhle byly trochu větší), na vále roztáhneme na placičku, naplníme tvarohem a rozinkami, zabalíme do úhledné kouličky, na plechu ještě necháme vykynout.
Péct asi na 180°C/15 minut do zrůžovění. Po upečení ještě teplé hojně potřít rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem a pocukrovat nebo namáčet a obalit v cukru s vanilkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláčky rumáčky
-
Supeer recept. Ten musím vyzkoušet. Ovšem už slyším vnoucka.. Cítím tam rum. Ostatním budou stoprocentně chutnat.
yes
-
Jana: Toš takové recepis jsem dostala od hospodyně od Olomóca, takže jsem převzala, je to kulaté . . .
-
Ponda: Buchtičky vypadají úplně jinak. Je to kulaté? Je. Tož je to koláček.
A navíc vypadá luxusně. Asi je vyzkouším.
-
Kde se těmhle buchtičkám říká koláčky? Na Moravě?
.
-
Krásné rumáčky, mohou být výborné, určitě vyzkouším
-
Vypadají moc pěkně, určitě vyzkouším
-
PaCaOl:
To je krajové, vaše vdolky jsou naše koláče a naopak. Hlavně, že jsou dobré oboje
-
zizala: Vdolky u nás říkáme koláčkům které jsou plněné a nahoře ještě zdobené (viz foto - jablečnými a švestkovými povidly), případně drobenka, ale ta u nás být nemusí. Také je dělala maminka.
-
Stejný recept je v knize Recepty naší rodiny pod názvem Dufčáky. Má ale tu vychytávku, že se naplněné buchtičky kladou na plech spojem nahoru. Při pečení se to malinko pootevře a když se po upečení namáčí do másla s rumem, udrží se té polevy na buchtičce mnohem víc ! Rumu není nikdy dost
Jinak krásné buchtičky +8
-
Hodně podobné "vdolky" (my jsme jim tak říkali) s tvarohem dělávala moje máti, jen je teda nepotírala rumem
Tyhle Tvoje musely vonět do daleka