Kadlíkovy kysané houby

Kadlik Kuchař: Kadlik

Doba přípravy: přiměřeně Houby 10 názorů

Suroviny

1 kg čerstvých pevných hub
1 střední cibule
2 kávové lžičky soli
kmín
pepř
drcené chilli
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kilo suchohřibů vcelku, maximálně rozpůlených, jsem povařil, v mírně osolené vodě. Povařené zcedil, nechal okapat. Pak v míse smíchal s pokrájenou střední syrovou cibulí, prosolil, posypal mletým pepřem, přidal trošku kmínu a špetku chilli.

  2. Směs jsem dal do větší zavařovací sklenice, utlačil, abych vytěsnil vzduchové bubliny. Sklenici jsem naplnil takzvaně "na kopeček", přetáhl plastovým víčkem. Tuto sklenici jsem postavil do misky (důležité!!), a nechal na kuchyňské lince.

  3. Za pár dní jsem pozoroval vznik bublinek (proto ta miska, aby mi to neteklo po lince) a začala se měnit barva výrobku. Asi vlivem mléčného kvašení cibule získala nazlátlou barvu, a původně tmavé suchohřiby zežloutly. Po 8 dnech sklenice přestala bublat, pracovat, tak bylo hotovo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kadlíkovy kysané houby

  • Martina Martina (neregistrovaný)

    Kadlik: Ochutnam je.A když tak udělám znovu... Ochutnávali jsme než jsme je dali do sklenic a byli výborné :-)Mám je teprv čtvrtý den,necham je ještě do osmého.Já myslela jestli nemají být třeba v lednici ale čtu že na lince.A po osmi dnech do sklepa a dát i víčko plechové?Jinak jsem vyzkoušela i pečené houby a výborné.:-K

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik(autor receptu)

    Martina : Těžká rada... Jak - špatně voní::: Moje voněly jak kombinace kysaného zelí s vůní hub. Ještě mám dvě sklínky od loňska, kdy jsem dělal do sklenic i kysané zelí. Nebude dlouho trvat, a dojde na ně. Ale specifikace- divně voní - to opravdu není nic, čeho se chytit. Asi ochutnat - s citem, a pokud nemá výsledný produkt chuť kysaného produktu s vůní hub, toto poslat k nejbližší čističce odpadních vod...

    Odpovědět

  • Martina Martina (neregistrovaný)

    Mám problém...nějak divně voní.Spiš trochu nevoní.Udělala jsem něco špatně????Nebo je to normální??Co s tím:-? prosím o pomoc:-(děkuji

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    :yes: právě jsme k obědu otevřeli sklenici, kterou jsme naložili podle vás a je to naprosto dokonalá a úžasná lahůdka. Nakládáme ihned další a to rovnou 3 litrovou, jelikož jsme dnes přinesli vrchovatý koš zdravých čerstvých hřibů, podborováků, klouzků a křemenáčů. Lidi zřejmě už do lesa nechodí, protože to bylo nasbíráno během hodiny a nikde ani živáčka. Českolipsko.

    Odpovědět

  • cookies cookies

    Krásnej úlovek a krásnej výsledek :)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Tom Beyk: Tome, přesně,jak píšeš, ryzce peprné,a hlavně prý to mléko.Já to mám od rodilého Rusa,ale u nich to prý rostlo na metráky:-O;-) a pro houby si tam chodili i v zimě,pod sníh,jinak si prý sebrali jenom kolik zrovna potřebovali:-O:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Četla jsem v jedné knížce o těch ryzcích, těm peprným bych tedy nevěřila:-8, ale praví ryzci nebo hřibovité mě lákají k vyzkoušení :yes:

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...tento rcp neznám ale v kuchařce mám nakládání do soudku na zelí, kde se přidává mimo soli, cukr a zalévá se to kysaným mlékem (bez cibule). V Rusku takto nakládají i Ryzce peprné (ty velké bílé trychtýře) a prý je to vynikající, palčivost zmizí. Každopádně máš medajli za odvahu a bod:-D:yes::yes::yes:. Musím zkusit.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk(neregistrovaný)

    ...dal bych ti medajli za odvahu ale při tom doneseném množství bych to asi taky zkusil;-). Tenhle rcp neznám, mám v kuchařce rcp na kvašení v soudku na zelí, kde se přidává mimo soli, cukr a kysané mléko (cibule ne). Zatím soudek nemám(chystám se koupit) ale nevím jestli najdu odvahu. Tady se používají "méně hodnotné houby např. holubinky...", také jsem četl, že v Rusku takto nakládají Ryzce peprné, prý to je vynikající - palčivost zmizí. Každopádně máš bod a při nejbližší příležitosti realizuji:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kysane houby kvasene houby houby v rusku kvašené houby recept mléčné kvašení hub recept na nakládání hub naložené ryzce jak se nakladaji houby ryzec peprný naložený recept kvašené houby ryzce s kysaným kadlíkovy recepty houba na kysane mleko kvašené houby recepty nakládání hub mléčné kvašení hub recept kysané ryzce nakladame houby ryzec peprný nakládání kadlíkovy-kysané kvašený ryzec peprny