Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pruhovaný dort s vaječňákem

Navenek nenápadně vypadající dort s čokoládovou polevou. Uvnitř však doslova mistrovské dílo s několika vrstev piškotu a mousse z vaječného likéru. Příprava je poněkud složitější, nicméně vzhled a chuť vás naprosto ohromí.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 60 min

180 min (120 min příprava + 60 min tepelná úprava)

27. 12. 2014 13:45

Suroviny pro 1 kus

1 kus

dortová forma o průměru 24 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie25 794 kJ / 6 165 kcal
Bílkoviny128,54 g
Tuky311,05 g
Vláknina5,43 g
Cholesterol 3,45 g
Sodík 1,69 g
Sůl3,65 g
Sacharidy570,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Vaječný likér bývá součástí celé řady fajnových dezertů a moučníků, dorty nevyjímaje. A tak není od věci si vyzkoušet podle našeho receptu tento dort s vaječným likérem.

V tomto případě budete potřebovat na přípravu jediného dortu více než půllitr „vaječňáku“, což je množství bez nadsázky nevídané. A kupodivu se pak ani trochu neopijete; není to totiž žádný drobeček, ale pořádný obřík, jehož skládání vrstvu za vrstvou vyžaduje trochu zkušeností. Zároveň je třeba pospíchat, protože vymíchaná likérová náplň ztužená želatinou může bez varování ztuhnout a nelze to již napravit. Není tedy od věci mít při ruce šikovného pomocníka, který se bude hodit i při manipulaci s likérovou želé vložkou na jednu z vrchních vrstev dortu. Řádně vychlazená je totiž stále pružná a měkká, doslova jako živá. Její urovnání na jemném pěnovém podkladu tedy vyžaduje jistou zručnost.

Hned 3 vrstvy likérové pěny proložené piškotovými pláty a želé vložkou k tomu, to je podstata tohoto zázraku. Je nadobyčejně vysoký, proto je třeba si zajistit ráfek s vysokou „montáží“, nejlépe ze stočeného vyššího pruhu pevné pružné fólie. A pokud nebude tato nástavba dostačovat, lze ji po vychlazení základního korpusu z ráfku ještě trochu povytáhnout.

Většinu dortu, jak je tedy zřejmé, tvoří fajnově jemné náplně, takže nutné je nakonec jeho řádné ztužení v chladu. A vychlazený se také musí podávat, jako ostatně všechny mousse zázraky.

Zdroj receptu:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-p...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Irrena Irrena

27. 12. 2014 17:33

To je nádhera:yes::yes::-O Nevím jestli bych si troufla ho udělat:-8

yanull yanull

27. 12. 2014 17:25

Krásná, čistá práce a o chuti nepochybuji :-8:-p:yes: +5. bodík:yes:

Chechtik Chechtik

27. 12. 2014 14:02

Vypadá nádherně! Na kolik pak tahle krása asi tak vyjde...

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pruhovany dort likérový dort luxus dorty luxus dorty dort pruhovaný ráfky na dort ráfky na dorty likérový mousse výborný řez z vaječńáku a šlehačkou likérový dort s mascarpone pruhovaný dort s vaječným likérem dort zastudena žele z vaječneho likeru peceni s vajecnakem likérový na dort dort likerovy recept pruhované dorty pruhovany korpus na dort žele vložka do dortu řezy s vajecnakem

Suroviny: vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, škrob kukuřičný, mouka hladká, sůl, kůra citronová, máslo, likér vaječný, med, želatina, voda, vejce, žloutek, cukr moučkový, cukr vanilkový, likér vaječný, kůra citronová, želatina, voda, smetana ke šlehání, cukr moučkový, mléko, čokoláda hořká, želatina, voda

TopRecepty.cz

Pruhovaný dort s vaječňákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q27Z