Pečení chleba v páře

petram Kuchařka: petram

Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

libovolné oblíbené těsto na chleba
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme.

  2. Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250°C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla).

  3. Dále si nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem.

  4. Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody. Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220°C a pečeme ještě asi 45-60 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle.

  5. Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka

Tato metoda pečení chleba je hojně využívaná po celém světě. V USA dokonce dávají do trouby místo vody kostky ledu.

Pro anglicky mluvící přikládám několik zajímavých odkazů:

http://www.thekitchn.com/food-science-tip-add-stea...

http://www.slate.com/blogs/browbeat/2012/11/19/why...

http://www.craftybaking.com/howto/bread-get-good-c...

A dva české odkazy, jeden z nich na českou diskuzi už z roku 2009, který svědčí o tom, že metoda je dlouho známá i v naší kotlině:

http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,812.0...

http://histaminovakasulka.com/2014/10/28/pohankovo...

Chléb upečený šokovou metodou má hodně tvrdou křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.

Tento postup lze aplikovat na jakékoli chlebové těsto, připravené z vlastních surovin nebo z kupované směsi. Také ho lze velmi dobře využít na bezlepkové pečivo.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pečení chleba v páře

  • bionka bionka

    je dobré si to pripomenúť... ak nechcem mať ražný /žitný/ kváskový chlieb ako tehlu, ale pekne vzdušný a nadýchaný, musí byť cesto hodne mokré, až riedke. Nádobu vyhrejem aj s vrchnákom, hodím dnu cesto a zakryjem. Potom do pece už nepridávam vodu a paru, ona sa uvoľní z cesta a zostane uzavretá v mise. V posledných týždňoch som skúšala veľa nových receptov na menšie pečivo, ale nie vždy to vyšlo. tak ďakujem za pripomenutie osvedčenej metódy .:-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Petram, pěkný chlebík:-p+:yes: moc se Ti povedl:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    petram:
    Chtěl jsem na rcp reagovat, ještě když se jmenoval "Šoková metoda pečení chleba" :-) že jde o postup posaný u každého chlebíku bez hnětení;-)
    No, nyní když se v názvu objevilo "v páře", tak už nic neříkám:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    chocolate: Ta metoda je opravdu docela běžná, vím, že ji používá např. Cathleen, ale nikde jsem ji nenašla detailně popsanou. Proto jsem se rozhodla to vložit jako samostatný recept.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Dovolim si pridat prvni bod a ukladam.Zajimava vychytavka i pro nas, ktere zadne velke pekarky nejsme:yes:.

    Odpovědět

Tématické fráze: pečení chleba peceni chleba recept nádoba na pečení chleba recept na peceni chleba jak péct chleba pečeme chleba pečení v páře pečení chleba recepty nadoby na peceni chleba recepty na pečení chleba peceme v pare pečeň teplota při pečení chleba jak se peče chleba teplota peceni chleba recept pečeni chleba pečený chleba teplota na peceni chleba pecenichleba mísa na pečení chleba