Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plecovník

Plátek čerstvého chleba s plátkem voňavého uzeného, to je svačina. A v případě plecovníku to už máme dokonce přichystáno. S oblíbeným těstem na kváskový chléb spojíme uzenou plec, kterou zabalíme dovnitř bochníku a necháme propéct.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 50 min

230 min (180 min příprava + 50 min tepelná úprava)

30. 3. 2009 17:18

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

30. 3. 2009 21:17

No prosím - někdo mi vlezl do receptů po babičce a bez mého vědomí dal na net :-(:-D:-D:-D:-D - doufám,že jste pochopili, že si dělám legraci!

Jenda1 Jenda1

30. 3. 2009 20:52

spagetko, už jsem tu Píckovinu našel na netu:;-)
Píckovina
Maso ze zabijačky se většinou udilo, a to hlavně podomácku. Připravovala se z něho specialita, která je dnes již zapomenuta. Uzené maso se totiž nevařilo, nýbrž peklo, a to ne na ohni, ani v troubě, ale v peci. Píckovina byl vlastně kus čerstvě vyuzeného masa zapečeného v bochníku chleba. Podle receptu z Vysocka se dělala takto: Dobře umyté maso se zabalí do chlebového těsta, vloží se zároveň s ostatními chleby do pece a jako chleba se 3 hodiny peče. Po vytažení se nechá 24 hodin uležet.:-p

HankaPu HankaPu

30. 3. 2009 18:56

Jendo:yes: teda ty máš receptíky... jeden lepší než druhý:yes: zasloužíš si pořádného boďana:yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

30. 3. 2009 18:37

Vypadá to úžasně:yes::-p Žížalo, někdo říká šoldry i zapékaným vinným klobásám v kynutém těstě. U nás se jim zase říkalo zapékance, ale klidně to může být asi i to uzené. My jsme ho ale takto nepřipravovali.

Jenda1 Jenda1

30. 3. 2009 18:34

to jsem do receptu zapomněl napsat, koupil jsem vakuovanou uzenou plec (jinou jsem v neděli dopoledne nesehnal) a dal jsem ji vařit z toho důvodu, že bývá hodně vodnatá a měl jsem obavy, aby maso těsto nerozředilo:-)

vybusna vybusna

30. 3. 2009 18:33

jedna1...ostala som v nemom uzase

spagetka spagetka

30. 3. 2009 18:25

na teď jsem přišla na ještě jednu a daleko příbuznější obměnu pod názvem PÍCKOVINA - dobře vyuzené maso se zabalí do chlebového těsta a peče se zároveň s těstem. Pak se nechá aspoň 24 hodin uležet a pak se krájí. Tedy na co ti předkové nepřišli ;-):-p:yes:

pipre pipre

30. 3. 2009 18:19

Teda, to vypadá krásně a musí to být i moc chutné :yes::-p:-p

zizala zizala (moderátorka)

30. 3. 2009 18:16

Moc hezké:yes::yes: Někde jsem četla, že na Slezsku se tomu říká Šoldra a má tvar cihly. Já mám jen dotaz: uzené maso je předem vařené nebo syrové? Aby se stihlo propéct:-S

maris maris

30. 3. 2009 18:13

Jendo, paráda, máš bodík i ode mě:yes:

jollka jollka

30. 3. 2009 17:54

Vypadá moc hezky a musí být moc dobrý dávám bodík:yes::-p

Bibinka Bibinka

30. 3. 2009 17:49

Jendo, ten je nááádherně vypečený- asi jako ty viď:-?:-D, musí být fakt moc dobrý a takový podobný mi dneska přivezl manžel ze soukromé pekárničky, kde je dělají a je ještě teplý:-!Já už se těším na patku:-p-no prostě u mě boduješ:yes::-):yes:

spagetka spagetka

30. 3. 2009 17:45

Jendo - tak přece jsem to našla - já věděla, že něco podobného babička dělala na velikonoce a říkala tomu velikonoční bába - je to hodně podobné - já to teď vložím do receptů, aby se to dalo lépe porovnat. A opět je to důkaz, že recepty se šíří nezávisle na tom, kdo by chtěl tvrdit, že jsou dílem jediného člověka a tedy že ostatní jen opisujou. Jo každopádně za bodík ;-):-p:-D:yes:

Jenda1 Jenda1

30. 3. 2009 17:37

díky za bodíky:-))

Jenda1 Jenda1

30. 3. 2009 17:37

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: velikonoční plecovník šoudra recept šoudra jak upéct chleba velikonoční šoudra co upéct na velikonoce velikonoční pecynek pecynek recepty šoudra plecovnik z kynuteho testa plecovník s uzenym jak upect chleba v troubě jak dlouho kyne těsto těsto na plecovníky jak dlouho kyne kvásek kváskový chleba pečený doma chleb plecovnik těsto na plecovník recept šoudra uzené zapečené v chlebu

Suroviny: chléb, plec uzená, sůl

TopRecepty.cz

Plecovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5pk