Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší

Hovězí maso Doba přípravy: 420 minut příprava 7 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 420 minut příprava 7 názorů

Suroviny 6-8 porcí

1,4 kg hovězích líček
3 cibule (nahrubo)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
400 ml vína (dobrého vína, ne krabicové)
220 g celeru (na kostky)
3 mrkve (na plátky)
2 kořene petržele (na plátky)
7 bobkových listů
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
přepuštěné máslo
3 lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva nebo ocet
3 vrchovaté lžíce domácích povidel
2 lžíce tymiánu
Na ozdobu:
1 mrkev
1 petržel

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda.

  2. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte.

  3. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla.

  4. Zalijte vínem, dolijte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin.

  5. Po 6-ti hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte dohladka.

  6. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.

  7. Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  8. Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře :) . Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka.

  9. Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, pak postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.

Poznámka od kuchařky

Tip: Z ořezů masa můžete udělat vývar, vhodný k podlití líček.

http://cesnekacibulezakladmojikuchyne.blogspot.cz/...

Komentáře k receptu Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší

  • Danny668 Danny668

    :yes::yes::yes: tak to je moc dobrý recept!!! Právě jsem dovařila a dojedla <3 Držela jsem se receptu, jen místo povidel jsem dala ty brusinky. Luxus !!!! děkuji :)

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    Ještě bych chtěl dodat,že Vás tento jedinečný a výborný pokrm bude stát poněkud více finančních prostředků,než třeba bramborový guláš,kuře či knedlo,zelo,vepřo!Ale opravdu to stojí za ten krásný gurmánský prožitek!Dobrou chuť!!!

    Odpovědět

  • Tak samozřejmě, Pohlreichovy líčka jsou vyhlášená a někdy loni nám je táta připravil na chatě a málem jsme se blahem rozpustili. :D Já zvolila zalití líček vínem hlavně z časových důvodů. Mám ráda jídlo, které se o sebe postará samo, pomazlím se až s finálním dochucením, které mi zabere asi nejdéle z celého vařícího procesu. :D Povidla jsem si dělala doma na podzim ze směsi hrušek, jablek a švestek. Na tyto líčka jsem měla pozvané hosty a všichni moc chválili, včetně mého táty, který je velký kritik. S poznámkou o víně souhlasím, víno je nositel chuti a je potřeba se neodbývat. Ale kdo se pustí do líček, věřím, že není žádný začátečník a víno koupí dobré. :) Děkuji za zpětnou vazbu linkstrem.:-K

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    Povidla vyzkouším příště a uvidím,co je lepší.Jednou jsem dal šípkový džem od Darbo a taky to bylo vynikající!

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    A úplně na závěr taky dám máslo a štráfek hořké čokolády!

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    Moc se mi líbí,že autor používá stejně jak já přepuštěné máslo!Já dávám s domácím sádlem půl na půl.

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    K líčkám se musím přiznat mě přivedl Pohlreich!Už jsem je vařil asi dvacetkrát a vždy byli vynikající.Dělám je v podstatě stejně,jen místo povidel dávám brusinkový džem od Darbo.Na víně záleží hodně!Musí být opravdu kvalitní a mě se nejvíc osvědčilo portské!A lít po částech a nechat pěkně vydusit a pak zase trochu a vydusit a stále to opakovat!Je to celý proces.A na závěr až je víno vydušené tak zalít vývarem,hovězím a ostatní jak uvedeno v tomto receptu!

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí líčka na červeném víně hovězí líčka pohlreicha hovězí líčka hovězí líčka na červeném víně pohlreich hovězí líčka na víně hovězí líčka na červeném víně podle pohlreicha hovezi na cervenem vine hovezi líčka na víně podle pohlreicha hovězí líčka podle pohlreicha hovězí líčka na víně s kořenovou zeleninou hovězí na červeném víně a zelenině hovězí líčka recept hovězí líčka podle pohlreicha recept hovězí líčka na víně pohlreich lička na víně pohlreich hovězí líčka recepty líčka na víně recept hovězí lička pohlreicha recept hovězí lička pohlreich lička na červeném vine