Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší

CesnekAcibuleZakladMojiKuchyne Kuchařka:

Doba přípravy: 7 hodin PT7H00M 6-8 porcí Hovězí maso 6 názorů

43

Suroviny

1,4 kg hovězích líček
3 cibule (nahrubo)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
400 ml vína (dobrého vína, ne krabicové)
220 g celeru (na kostky)
3 mrkve (na plátky)
2 kořene petržele (na plátky)
7 bobkových listů
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
přepuštěné máslo
3 lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva nebo ocet
3 vrchovaté lžíce domácích povidel
2 lžíce tymiánu
na ozdobu
1 mrkev
1 petržel
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda.

  2. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte.

  3. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla.

  4. Zalijte vínem, dolijte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6 hodin.

  5. Po 6-ti hodinách maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte dohladka.

  6. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.

  7. Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka osmažte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem. Podávejte s bramborovou kaší.

  8. Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře :) . Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka.

  9. Rozpusťte asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, pak postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka.

Poznámka

Tip: Z ořezů masa si můžete udělat vývar, vhodný k podlití líček

http://cesnekacibulezakladmojikuchyne.blogspot.cz/...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 154 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech, s bramborovou kaší

  • linkstrem linkstrem

    Ještě bych chtěl dodat,že Vás tento jedinečný a výborný pokrm bude stát poněkud více finančních prostředků,než třeba bramborový guláš,kuře či knedlo,zelo,vepřo!Ale opravdu to stojí za ten krásný gurmánský prožitek!Dobrou chuť!!!

    Odpovědět

  • Tak samozřejmě, Pohlreichovy líčka jsou vyhlášená a někdy loni nám je táta připravil na chatě a málem jsme se blahem rozpustili. :D Já zvolila zalití líček vínem hlavně z časových důvodů. Mám ráda jídlo, které se o sebe postará samo, pomazlím se až s finálním dochucením, které mi zabere asi nejdéle z celého vařícího procesu. :D Povidla jsem si dělala doma na podzim ze směsi hrušek, jablek a švestek. Na tyto líčka jsem měla pozvané hosty a všichni moc chválili, včetně mého táty, který je velký kritik. S poznámkou o víně souhlasím, víno je nositel chuti a je potřeba se neodbývat. Ale kdo se pustí do líček, věřím, že není žádný začátečník a víno koupí dobré. :) Děkuji za zpětnou vazbu linkstrem.:-K

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    Povidla vyzkouším příště a uvidím,co je lepší.Jednou jsem dal šípkový džem od Darbo a taky to bylo vynikající!

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    A úplně na závěr taky dám máslo a štráfek hořké čokolády!

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    Moc se mi líbí,že autor používá stejně jak já přepuštěné máslo!Já dávám s domácím sádlem půl na půl.

    Odpovědět

  • linkstrem linkstrem

    K líčkám se musím přiznat mě přivedl Pohlreich!Už jsem je vařil asi dvacetkrát a vždy byli vynikající.Dělám je v podstatě stejně,jen místo povidel dávám brusinkový džem od Darbo.Na víně záleží hodně!Musí být opravdu kvalitní a mě se nejvíc osvědčilo portské!A lít po částech a nechat pěkně vydusit a pak zase trochu a vydusit a stále to opakovat!Je to celý proces.A na závěr až je víno vydušené tak zalít vývarem,hovězím a ostatní jak uvedeno v tomto receptu!

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo