Hovězí líčka na tmavém pivě a kořenové zelenince

Eliza Kuchařka:

4 porce Hovězí maso 14 názorů

516

Suroviny

4 ks hovězích líček (po 150-200 g)
100 g špeku (nejlépe domácího - z komína)
200 ml černého piva (osvědčený je Kozel)
masový vývar (horký)
1-2 lžíce másla (přepuštěného)
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/2 celerové bulvy (podle velikosti)
1-2 cibule
2 lžíce tekutého medu
4 lžíce rajského protlaku
1 bobkový list
1 špetka sušeného tymiánu
1 špetka sušeného rozmarýnu
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na přepuštěném másle necháme rozehřát na nudličky pokrájený špek a vložíme maso. Opečeme z obou stran dozlatova, až se maso zatáhne.
    Maso vyjmeme a do výpeku vsypeme hrubě krájenou cibuli a ostatní zeleninu - mrkev, petržel, celer - nakrájenou na kousky velikosti sousta. Restujeme asi 10 minut a poté přidáme med, dobře promícháme a přidáme rajský protlak. Vše společně restujeme, až suroviny získají tmavší barvu.

  2. Následně vrátíme maso, podlijeme tmavým pivem a necháme probublat, až šťáva opět zhoustne. Pak zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené, přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn a přikryjeme pokličkou. Snížíme teplotu na minimum a za občasného promíchání necháme mírně dusit 3-4 hodiny.

  3. Šťávu není již potřeba zahušťovat - zhoustne během dušení, možná bude zapotřebí ji jen trochu dochutit solí či pepřem.

Poznámka

Podáváme s pečivem nebo různě upravenými brambory - kaší, šťouchanými, nebo jen vařenými.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 205 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí líčka na tmavém pivě a kořenové zelenince

  • Zdendulka333 Zdendulka333

    Sehnala jsem líčka a připravila je podle Vašeho receptu.Manželovi moc chutnalo.Mě trošku překvapila k hovězímu masu sladkost medu.Ale to jde o zvyk.Dovolila jsem si vložit fotku.:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Z fajn surovin príma bašta na talíři:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Eli, to je nádhera! Já tyhle kombinace, zvlášť k hovězímu masu zbožňuju! :-O:yes:+

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    krásný obrázek.. lákavý..inspirativní;-):-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji Vám všem za komentáře, moc mě těší.:-K Určitě vyzkoušejte líčka třeba i na jiný způsob, je to pochoutka. Ještě se chystám na telecí, ta jsem u nás zatím viděla bohužel jen mražená, ale možná je příště koupím a připravím.:-p
    Musím říct, že poslední dobou se v našem okolí masny opravdu snaží a téměř předhánějí, kde je co k dostání, takže třeba telecí kolínka (osso buco) už mají skoro všude, stejně tak baby kuřátka, kachní prsíčka apod.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    recept se mi moc líbí, :-O:-O:-)):yes::yes::yes:bodík

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Krása na talíři a určitě i nebe v břiše:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

  • Colombo65 Colombo65

    Nejnamáhanější sval, je opravdová lahůdka. Krásné a poctivé jídlo.;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • Kačka Kačka(neregistrovaná)

    Kde ty líčka všichni berete:-?;-( Já to v životě neviděla. Kozel by byl, teď jen ty líčka:-8
    Já bych to chtěla tak ochutnat:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eli, zabít tě je málo, chááá:-D:-D;-), ale líčka mám u řezníka slíbený v úterý, takže vyrážím, Kozlíka můžu, ač nejsem pivař mňam:-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • ella1 ella1

    ukládám k vyzkoušení a myslím,že kližkou zřejmě nic nepokazím ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Zrovna ve čtvrtek jsem u řezníka úplnou náhodou natrefila na zmražená líčka. Trochu jsem brouzdala po netu, hledala jsem dobrý recept a podobný s tmavým pivem mě zaujal, občas s tmavým pivem vařím :-p To je dobře, že jsi sem recept dala, budu ho mít hezky po ruce:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Kde jsi zase vzala ty tváře, neštvi mě:-D:-)).

    Odpovědět

Přidat komentář

Další inspirace

Přidat podobné recepty

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo