

Nugátové kostky
Suroviny
- TĚSTO:
- 1 hrnek hl. mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 4 vejce (bílky-žloutky)
- 4 lžíce horké vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- pár kapek citronové šťávy
- NÁPLŇ:
- 1,5 sáčku namletých piškotů
- 1 hrnek mléka
- 3/4 kostky másla
- 1/2 hrnku cukru moučky
- 100 g mléčné čokolády (dala jsem klasickou na vaření)
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu
Z vajec oddělíme bílky, přidáme pár kapek citronové šťávy a vyšleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme horkou vodu, až se utvoří hustá pěna. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi 20 minut při 170 stupních.
Mléko svaříme s kakaem a necháme pořádně vychladit.
Máslo utřeme s cukrem, a po troškách přidáváme vychladlé kakao.
Nakonec vmícháme vmícháme mleté piškoty a rum. Tento krém natřeme na vychladlé upečené těsto a polijeme čokoládou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-recepty, které mi meilem včera poslal Vašek Froněk
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nugátové kostky
-
vybusna
no vidíš, ale už dělám jinou čokoládu a ještě než ztuhne úplně, naznačím si do čokolády kostky-řezy. pak to vypadá o něco lépe
-
jana r....ked sa pozeram na tie kocky
presne presne by som ich nakrajala aj ja takto. ani keby som svoje videla. ja to nechapem a pritom viem, ze mucnik musi byt studeny. Noz v horucej vode, niekolkokrat cokoladu najprv horucim narezavat a az potom zakrojit....toto vsetko robim . A nic. Tak ma potesilo, ze tieto na obrazku su take ako byvaju moje.
-
KRISTÍNA (neregistrovaný/á)
jasně, zkus
-
uděláme to
-
pes filipes. No, já to melu na mlýnku na ořechy, taky by to určitě na masovém mlýnku, ale určitě by nevadilo to rozhňágat i válečkem na nudle
-
dotaz neumětela: nemám mlýnek, piškoty budu "drtit"
a otázka je, jak moc najemno? Úplně, jako je třeba strouhanka, nebo stačí pomačkat na jemnější kousky?
Děkuji. -
Jéééé, tohle také doma peču a občas do nádivky dám mleté ořechy a je to moc dobrý moučník
-
eblan, všichni tady občas slintáme do klávesnice
Já se tady jdu jen mrknout a hned letím dokoupit kolikrát něco, co potřebuji a už peču, smažím...
a pak kynu a kynu...
-
Úplně tu slintám
vypadá nádherně, budu muset udělat
-
Jani, to vypadá na luxusní moučníček
, pomlaskávám si tu naprázdno,i o půlnoci
-
Jani dala jsem tam asi 2 lžíce polohrubé, nechtělo se mi honem běžet do špajzu pro balíček nové hladké
-
Iljusa, mám dojem, že máme úplně stejný plech! Já jsem ho celý nefotila, ale ten stříbrný, menší mi dala jedna prodavačka z Alberta, když rušili grilované produkty a jsem moc ráda, že ho mám, nám stačí menší.
Taky se mi zdá, žes použila jinou mouku, že?
A ten odkaz na tu čokoládu, to je myslím od žížalky, která k nám taky chodí, tak možná, že poradí, ale já fakt dle Pipre dělám čokoládu z mléka a čokolády na vaření, někdo přidává olej,někdo solamyl, já přidala kousíček 100% tuku
-
Jani, chtěla jsem ti napsat, že se mi to také srazilo při přidání kakaového mléka - ale nejsi tele, jak si napsala, je to normální, neboť tuk a tekutina se velice špatně pojí. (Byla jsem poučena i naším rodinným chemikem - synem - prohlásila jsem také že jsme holt dvě telátka
)
Příště udělám krém z celého másla a více piškotů, méně cukru - asi jsem měla větší plech - ty máš více krému
, rodina mi ho asi více ochutnávala než jsem ho stačila namazat
-
Magdalenko, tento moučník jsem zrovna zdobila rozpuštěnou čokoládou zamíchanou v kysané smetaně (viz příspěvek níže) a na zdobení se mi velice osvědčila čokoládová poleva http://www.recepty.cz/recept.asp?id_receptu=JQNMLM...
Jani, Václave, děkuji za receptík, je to vynikající -
Jani, ďakujem Ti za odpoveď. Obyčajne pod receptami býva iba: toľko čokolády, toľko 100% tuku. Alebo:na vrch čokopoleva. Čiže mne sa obyčajne láme a tým pokazím celý múčnik.
Fakt iba čokoláda a mlieko? A skúšali ste čokoládu s kyslou smotanou?