Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Evlin Kuchařka: Evlin

6 porcí Pomazánky 0 názorů

Suroviny

1 střední lilek (cca 400 g)
60 g Flora s máslem
¾ hrnku mletých vlašských ořechů
3 stroužky česneku
1 lžička strouhaného zázvoru
¼ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mletého římského kmínu
2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
citronová šťáva (dle chuti)
čerstvě mletý pepř (dle chuti)
sůl (dle chuti)
alobal
sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká.

  2. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.

  3. Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno.

  4. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření.

  5. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy.

  6. Pomazánku dáme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru.

Poznámka

Pokud máte rádi kouřové a lehce zauzené aroma a chcete, aby byla pomazánka chuťově ještě výraznější, opečte lilek přímo nad ohněm. Lilek na několika místech propíchněte ostrou vidličkou a potřete olivovým olejem. Pevně jej zabalte do silnějšího alobalu a dejte nad plynový hořák přímo nad oheň. Každých 5 minut lilek otočte a opékejte tak dlouho, dokud není zcela měkký.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: pomazánka s pečeného lilku římským kmínem paprika pasta s vlasskymi orechy