Celozrnný kvasový chléb
Chléb z celozrnné mouky chutná po oříšcích a je plný vlákniny a minerálů. Použijte aktivní kvas a připravte si křupavý a nadýchaný bochník u sebe doma. Nezapomeňte pořádně rozpálit troubu s vhodnou podložkou (třeba dlaždicí), na kterou poté vyklopíte bochník.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 121 kJ / 1 702 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 50,50 g |
| Tuky | 6,66 g |
| Vláknina | 32,80 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,00 g |
| Sacharidy | 343,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas připravíme smícháním všech surovin. Necháme v teple, zakryté vykvasit asi 8-10 hodin (dle teploty v místnosti) nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a uhněteme těsto, které vyškrábneme do naolejované mísy.
Krok 3: Těsto hned přeložíme a necháme asi 35-45 minut odpočívat. Pak ho znovu přeložíme a po krátkém odpočinku dobře zakryjeme (mísa s víkem) a uložíme do lednice.
Krok 4: Po 12-14 hodinách těsto vytáhneme, stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, kde ho přeložíme a necháme 15 minut stát.
Krok 5: Z odpočinutého těsta vytvarujeme bochník a spojem vzhůru ho uložíme kynout do pomoučené ošatky. Osvědčilo se mi hydratovaná (řidší) těsta vkládat do ošatky vystlané čistou, pomoučenou utěrkou - lépe se mi pak bochník vyklápí na plech.
Krok 6: Po nakynutí (1,5-2 hodiny), bochník s oporou ruky vyklopíme na plech s pečící fólií, je-li třeba, ometeme z něj mouku, dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici do rozehřáté trouby. Upečeme při 220 °C, cca 45 minut.
Zveřejněno 4. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Moje poznámka
Celozrnný kvasový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VD49
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 1 hodinou
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 15 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 16 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké fondue
vitula1 před 3 hodinami
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 15 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 15 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 16 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 18 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 18 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 21 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 22 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 22 hodinami
Tématické fráze:
kvasový chléb,
celozrnný chléb koláček,
kvasový chléb recept,
chléb recepty,
celozrnný chléb recept,
recept kvasový chléb,
recept na kvasový chléb,
kvasový domácí chleba recept,
jak upect kvasovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)