Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,90 g |
Tuky | 24,45 g |
Vláknina | 32,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,43 g |
Sůl | 16,02 g |
Sacharidy | 390,28 g |
Postup přípravy
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-
Zveřejněno 8. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Moje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Nejnovější recepty
Králík s cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová bábovka
Přidáno před 19 hodinami
Bažantí stehna nadivoko
Přidáno před 22 hodinami
Domácí houbová paštika se sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Směs mořských plodů obalená a smažená
Přidáno 7. 10. 2025 06:07:50
Pomazánka ze sýrů a šunky
Přidáno 6. 10. 2025 20:48:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketový koláč
Jindriskas před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Jindriskas před 1 hodinou
Babiččin hrníčkový jablečný koláč
Merylas před 2 hodinami
Tvarohovo-jablečné postrouhané řezy (bezvaječné)
veronika_straka před 3 hodinami
Rakytníkový sirup zastudena
Receptynove před 14 hodinami
Mrkvovo-česneková polévka
Valis před 15 hodinami
Koláč s hruškami
Jessie před 16 hodinami
Pomazánka z vepřového masa
iveta.kroul před 17 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Danoouch před 17 hodinami
Kuskus s mletým masem
vendycervenkova před 18 hodinami
Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba,
zápara z chia semínek,
příprava záparu z pohanky a semínek,
chleb z dýnových semínek,
zápara recept,
recept na tmavý chleba,
spaldovy chleb se zaparou,
chléb se záparou,
chleb dynovych semínka,
zapar ze seminek
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
semínka dýňová,
mouka pšeničná,
mouka hladká,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)