Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 829 kJ /
2 110 kcal
Bílkoviny65,90 g
Tuky24,45 g
Vláknina32,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,02 g
Sacharidy390,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté necháme 10-12 hodin prokvasit.
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-

Zveřejněno 8. 11. 2017

Poznámka autorky cathleen

Dýňové semínko sekám v elektrickém kávomlýnku Bosch.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WEZ4

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WEZ4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba, zápara z chia semínek, příprava záparu z pohanky a semínek, chleb z dýnových semínek, zápara recept, recept na tmavý chleba, spaldovy chleb se zaparou, chléb se záparou, chleb dynovych semínka, zapar ze seminek

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka celozrnná žitná, voda, semínka dýňová, mouka pšeničná, mouka hladká, sůl, kmín drcený

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu