Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 65,90 g |
| Tuky | 24,45 g |
| Vláknina | 32,75 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,43 g |
| Sůl | 16,02 g |
| Sacharidy | 390,28 g |
Postup přípravy
Zároveň uděláme záparu. Mouku a semínka za stálého míchání zalijeme 250 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Po zchladnutí záparu zakryjeme a uložíme do lednice. Krok 2: Několik hodin před zaděláním těsta vytáhneme z lednice záparu a necháme ji prohřát. Pak k ní přidáme hotový rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme těsto, které necháme vykynout (cca 1-2 hodiny). Krok 3: Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučněný stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí jsou poměrně rychlejší, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou. Krok 4: Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií a i s ní ho sešoupneme na vyhřátou dlaždici do rozehřáté trouby (250 °C/10 minut, 220 °C/cca 25 minut)-
Zveřejněno 8. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Moje poznámka
Tmavý chléb se záparou z dýňového semínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WEZ4
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
HarryHole před 40 minutami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 47 minutami
Jednoduché langoše
o.d před 47 minutami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 47 minutami
Gulášová polévka
o.d před 48 minutami
Domácí rohlíky
MirkaHr před 5 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 13 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 14 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 15 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 16 hodinami
Tématické fráze:
dýňová semínka do chleba,
zápara z chia semínek,
příprava záparu z pohanky a semínek,
chleb z dýnových semínek,
zápara recept,
recept na tmavý chleba,
spaldovy chleb se zaparou,
chléb se záparou,
chleb dynovych semínka,
zapar ze seminek
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
semínka dýňová,
mouka pšeničná,
mouka hladká,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (1)