Pšeničný chléb se semínkovou záparou

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

Na záparu:
50 g pšeničné celozrnné mouky
2 vrchovaté lžíce lněného semínka
2 vrchovaté lžíce slunečnice
2 vrchovaté lžíce dýňového semínka
2 vrchovaté lžíce sezamu
(semínka celkem přibližně 150 g)
250 g vroucí vody
- vše promíchat, zakrýt a nechat vychladnout
omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g droždí
- vše dobře promísíme a zakryté necháme hodinu kynout
dále:
350 g hladké mouky
20 g oleje
60 g vody
2-2,5 lžičky soli
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme vychladlou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout asi hodinu.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba podsypneme další moukou a utvoříme bochník, který dáme kynout do ošatky.

  3. Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, orosíme ho vodou, můžeme naříznout a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (230°C/asi 45 minut - posledních 15-20 minut při snížené teplotě na 200°C).

Poznámka

Další kynuté recepty na Pekárnománii -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšeničný chléb se semínkovou záparou

  • nigina nigina

    Wow! Tak toto je ten, ktorý som obdivovala, čo si dala na FB? Áno, iste je to on, aj keď s omládkom. Díky, Ivi, idem sa do neho pustiť. :-) a pravdaže :yes:

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: nádherný chleba, jako obvykle vyzkouším! :-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Ten je :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí chleba se zaparou recept na chlena psenični chléb psenicny chleb pšeničný chléb recept co je omladek