Hrnkový chléb

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
1 kávová lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1,5 hrnku vlažné vody
semínka podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme vodou, po chvilce přidáme semínka a zamícháme vařečkou, aby se vše spojilo. Nemusíme příliš hníst. Přikryjeme utěrkou a při pokojové teplotě necháme kynout minimálně 6 hodin a maximálně 12 hodin. Já jsem zadělala večer a ráno jsem upekla. Kynul 11 hodin. Čím déle kyne, tím má větší oka ve střídce.

  2. Když je těsto vykynuté, připravíme troubu a hrnec, ve kterém budeme péct. Hrnec vyložíme pečícím papírem a přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby zahřáté na 250 st. Do horkého hrnce vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí a dáme do trouby do spodnější části. Pečeme přikryté 30 minut, pak sundáme pokličku, teplotu snížíme na 230 st. a pečeme 20 minut, kůrka bude krásně křupavá. Hotový chléb vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout na mřížce.

  3. Do těsta můžeme přidat různá semínka nebo osmaženou cibuli, škvarky.....

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem objevila kdesi na netu, tak jsem ho musela vyzkoušet. Je moc dobrý, kůrka křupavá a hlavně snadná příprava. Večer jsem těsto zadělala a ráno upekla. Kynul mi 11 hodin. Rozhodně to brzy zopakuji, ale tentokrát zkusím nechat kynout kratší dobu, aby oka nebyla tak velká.

1 hrnek 250 ml

Komentáře k receptu Hrnkový chléb

  • RubyRom RubyRom(autor receptu)

    magdalenka: Teplotu snižují na 230 st. Musím to opravit, nějak mi to vypadlo při psaní receptu. Děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    RubyRom: Pečiem často - bez papiera na pečenie, v nádobe z jenského skla, neprilepí sa, rozpaľujem ho 20 minút. Potom ako dám dole pokrievku, znížim teplotu na 200 st. Uvádza sa to aj v receptoch, čo tu už sú. Ty teplotu neznižuješ, stále pečieš na 250 st.?

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autor receptu)

    janatka: To je pravda, marmeláda by tam nedržela. Pekla jsem ten chleba poprvé a chutná nám tak, že ho jíme samotný.:-):-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vypadá hezky :yes:a ty oka jsou super, mě by nevadily, jen je pravda, že marmeláda mohla protékat;-) . Také jsem pekla dnes ráno, ale kváskový.

    Odpovědět