Mrkvový dort (Carrot cake)

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 2 hodiny 12 porcí Dorty 0 názorů

Suroviny

260 g hladké mouky
1 a 3/4 lžičky jedlé sody
1 a 3/4 lžičky skořice
1 lžička soli
180 g třtinového cukru
150 g krupicového cukru
4 vejce
290 ml slunečnicového oleje
110 g hrubě namletých vlašských ořechů + nějaké na ozdobení dortu
400 g nahrubo nastrouhané mrkve (může být i na jemno)
Krém:
110 g másla
450 g žervé
6 lžic moučkového cukru (přidávala jsem ho podle chuti)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V míse jsem smíchala hladkou mouku, jedlou sodu, skořici, sůl.

  2. Do jiné mísy jsem dala třtinový a krupicový cukr, vejce, slunečnicový olej a ručním šlehačem důkladné promíchala. Do připravené mokré směsi jsem přidala suchou směs, hrubě namleté ořechy a opět důkladně promíchala. Na závěr jsem do těsta vmíchala na hrubo nastrouhanou mrkev. Mrkev můžete nastrouhat i na jemno.

  3. Připravila jsem dortovou formu, Ø 24 cm, vymazala ji máslem, vysypala hrubou moukou a vlila do ní připravené těsto. Do těsta můžete přidat rozinky nebo brusinky. Prostě to, co máte rádi.

  4. Formu s těstem jsem vložila do předem vyhřáté trouby na střed a prvních 15 minut jsem dort pekla na 180°C. Poté jsem teplotu snížila na 160°C a pekla další hodinu a půl. Doba pečení hodně záleží na vaší troubě a na tom, jak velkou formu použijete. V případě, že by vám těsto navrchu dortu tmavlo, ale uvnitř bylo nedopečené, povrch dortu zakryjte alobalem.

  5. Po upečení jsem nechala dort vychladnout a připravila krém.

  6. Na ten jsem do mísy od robota dala změklé máslo, které jsem vyšlehala do pěny. K máslu jsem přidala žervé a opět vyšlehala. Nakonec jsem přisypala moučkový cukr. Ten jsem přidala podle chuti. Vše jsem důkladně v robotu vyšlehala a nakonec ještě promíchala stěrkou.

  7. Na vychladlém dortu jsem nožem naznačila řez a dort podélně rozkrojila. Pokud byste chtěli tento dort někomu připravit, doporučuji korpus péct den předem a přes noc nechat v lednici. Při krájení se nebude tolik drolit.

  8. Vrchní část dortu jsem použila jako spodní část dortu. Pokud byste měli vršek vypoulený, seřízněte ho. Spodní část jsem potřela vrstvou krému a na ní přiklopila druhou část, tedy původní spodek dortu a celý povrch dortu včetně boků jsem potřela zbylým krémem.

  9. Boky jsem dozdobila namletými vlašskými ořechy a část dala i na vrch dortu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 50 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mrkvový dort (Carrot cake)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: carrot cake carrot cake recept mrkvový dort recept žervé pečení z žervé recept mrkev carotcake mrkvový dort se žervé dort s žervé casrote cake karot cake carottcake top recepty carot cake carott cake mrkvový dort carrot cake karotcake krem na carotcake krém na carrot cake mrkvový dort recept carrot cake (mrkvový dort carrot cake top recepty nedopečeny mrkvovy dort

Zapomněl/a jsem heslo