Zapletená vánočka
Těsto na zapletenou vánočku je plné másla, smetany, rozinek a kandovaného ovoce. Tak, jako každé kynuté těsto, i toto si vyžaduje čas. Pokud mu ho dopřejete, výsledkem bude nadýchaná, voňavá a vláčná vánočka.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 781 kJ / 3 533 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,59 g |
| Tuky | 148,51 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 1,07 g |
| Sodík | 144 mg |
| Sůl | 0,28 g |
| Sacharidy | 468,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme. Do hrnku rozdrobíme droždí, k tomu přidáme část cukru, malou část mouky a pár lžic vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přidáme zbylý cukr a vanilkový cukr. Přisypeme na špičku nože muškátového oříšku a špetku drceného hřebíčku.
Krok 3: Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul. Dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto.
Krok 4: Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku. Dle potřeby můžeme dolít mléko či dosypat mouku.
Krok 5: V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Zlehka zapracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. Doba kynutí je 1-2 hodiny.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Budeme vytvářet tři patra. Spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.
Krok 7: Nejdříve spleteme z copů spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
Krok 8: Smotanou vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme alespoň 20 minut nakynout.
Krok 9: Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatohněda asi 40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí nesmí nalepit těsto.
Zveřejněno 4. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Moje poznámka
Zapletená vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0g6y
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 7 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 21 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 23 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 21 minutami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 23 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 24 minutami
Cibulová polévka
AndreaRinger před 1 hodinou
Hovězí plátky na zelenině a houbách
Therak před 1 hodinou
Salát z hlávkového zelí
poirotka před 1 hodinou
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
poirotka před 1 hodinou
Mrkvový salát
poirotka před 1 hodinou
Vepřová pečeně po frankfurtsku
poirotka před 1 hodinou
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 2 hodinami
Tématické fráze:
vánočka pletení ze šesti copů,
vánočka z šesti copů,
jak zaplést vánočku,
vanočka,
vánočka ze šesti copů,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze šesti copů,
okatá vánočka,
vánočka ze šesti dílů,
vánočka pletená ze šesti,
vánočka ze smetany,
vanočka postup,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
obyčejná vánočka,
obyčejná vánočka,
jak správně zaplést vánočku,
vánočka recept,
vánočka ze šesti pramenů,
recept na vanocku.cz,
pleteni vanocky ze sesti
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
droždí,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
smetana ke šlehání,
mléko,
sůl,
ovoce kandované,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (6)
http://www.toprecepty.cz/recept/3182-pletena-cukra...