Pečený nadívaný bůček
Tradiční pochoutka, která nikdy nezklame! Pečený nadívaný bůček je královským pokrmem české kuchyně. Šťavnaté maso s křupavou kůrkou, plněné voňavou nádivkou, okouzlí svou chutí i vůní.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 012 kJ / 3 349 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 151,15 g |
Tuky | 278,52 g |
Vláknina | 3,60 g |
Cholesterol | 680 mg |
Sodík | 1,15 g |
Sůl | 2,36 g |
Sacharidy | 57,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Starší, ale vláčné bílé pečivo nakrájíme na kostky. Navlhčíme ho mlékem s rozšlehaným žloutkem. Mléka použijeme podle potřeby, pečivo by nemělo být ani moc suché, ale ani moc rozmočené.
Krok 2: Z bílku se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Přidáme ho k navlhčenému pečivu. Rovněž přidáme lístky čerstvé majoránky, čerstvě mletý pepř a vše opatrně promícháme. Osolíme podle potřeby.
Krok 3: V bůčku vytvoříme ostrým dlouhým nožem kapsu. Naplníme ji a otvor sepneme několika kovovými jehlami. Naplněný bůček osolíme a posypeme celým kmínem, vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody.
Krok 4: Pekáček přiklopíme víkem a vložíme do předehřáté trouby. Zhruba v polovině tepelné úpravy ho odklopíme. Pečeme při teplotě cca 190 °C. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem a případně přidáme vodu.
Krok 5: Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vyrestovat do tuku, zaprášíme moukou, tu osmahneme a za stálého prošlehávání metličkou zalijeme trochou vody. Necháme zavařit a pak za občasného promíchání zvolna vaříme cca 15-20 minut.
Krok 6: Množství mouky dáme podle toho, kolik potřebujeme šťávy. Vodu dáme podle potřeby, aby byla přiměřená hustota.
Krok 7: Maso nakrájíme na plátky a společně se šťávou podáváme s vhodnou přílohou, jak má kdo rád. Nejvíce se hodí dušené zelí a bramborový knedlík.
Zveřejněno 2. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečený nadívaný bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yg9w
Moje poznámka
Pečený nadívaný bůček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yg9w
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 2 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 2 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 3 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 3 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 3 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 3 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 4 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 4 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 4 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 5 hodinami
Tématické fráze:
pečený bůček,
nadívaný vepřový bůček,
bůček recepty,
pečený bůček_kapsa,
pečený buček top recept,
recepty pečený buček,
recept-nadívaný pečený bůček,
bůček recept,
recept na veprovy pečený bůček,
kapsa z pečeného bůčku,
peceny bucek,
nadívaný plněný pečený bůček,
recepty na bůček,
bůček -recepty,
buček maso recepty,
kapsa pečený bůček,
bůček,
recept vepřový nadívaný bůček,
nadívaný pečený vepřový bůček,
pečený vepřoví buček kapsa
Suroviny:
bůček bez kosti,
rohlík,
mléko,
vejce,
mouka hladká,
majoránka čerstvá,
sůl,
kmín celý,
pepř mletý
Komentáře (5)