Nadívaný vepřový bůček po staročesku

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Vepřové maso 2 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1,50 kg vepřového bůčku
3 rohlíky
sůl
pepř
kmín
1–2 vejce
minimálně 250 g uzeného masa
1,5-2 dl uzeného vývaru
asi 30 g másla
velká hrst zelené jemně nasekané petrželky
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Bůček omyji, osuším a ostrým nožem do něj udělám kapsu.

  2. Nádivka: do mísy dám na malé kostičky pokrájené rohlíky, přidám vařené uzené maso, sekanou petržel a promíchám. Do horkého uzeného vývaru dám rozpustit máslo, tím se vývar zchladí, pak přidám dva žloutky, je-li třeba, malinko přisolím a opepřím (každý podle chuti). Vývar se žloutky a máslem dobře prošlehám a naliji na housku, ale jen tolik tekutiny, aby místo nádivky nevznikla kaše (nebo přikrájím podle potřeby rohlík). Z bílků udělám tuhý sníh a jemně ho vmíchám do nádivky.

  3. Nádivkou naplním maso a kapsu uzavřu jehlami, kdo nemá jehly, kapsu může i zašít. Naplněné maso ze všech stran osolím, opepřím a okmínuji, každý ochucení masa přizpůsobí svému zvyku a chuti. Dáme na pekáč s víkem (nebo použijeme alobal), podlijeme a vložíme do předehřáté trouby. Pokud zbyla nádivka, nandám ji do rohu pekáče – trochu ji tam přimáčknu (spíš upěchuji) a peču spolu s masem. Pečeme na 160º C, nejprve asi 1,5 hod a je-li maso měkké, pak poklici (alobal) odstraníme a dopékáme na barvu, teplotu zvýšíme na 200ºC, ale teď už často a pilně podléváme a poléváme vypečenou šťávou.

  4. Podáváme nejlépe se špenátem a bramborovým knedlíkem, nebo s bramborovou kaší a okurkou a pod.

Poznámka

Recept se hodí na Velikonoce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Nadívaný vepřový bůček po staročesku

Tématické fráze: bucek nadivany sekanou nádivky do vepřového bůčku pečený nadívaný bůček videorecept pečený bůček po po staročesku vepřový bůček příprava nádivka do vepřového bůčku nadivany bucek videorecept nadivany uzeny bucek nadívaný kančí bůček