Famózní švestkový koláč

pavelk Kuchař: pavelk

Sladká jídla 7 názorů

Suroviny

Těsto:
150 g másla
3 lžíce cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 žloutky
1 PL zakysané smetany
špetku soli
Na vymazání formy:
tuk
kokos
Náplň:
3 žloutky
5 bílků
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml zakysané smetany
4 lžíce cukru
1 kg švestek nebo sezónního ovoce
skořice
5 PL dětské krupice
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zpracování těsta:
    Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme.
    Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a pokryjeme vypeckovanými švestkami nakrájenými na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice.

  2. Připravíme náplň:
    Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady.
    Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut.
    Po upečení dáme zcela vychladnout - nejlépe přes noc.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 139 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Famózní švestkový koláč

  • casino casino

    Eja57:
    Jj, jsem vášnivý zastánce pokládání půlených švestek na znak :-D a také vím proč, že :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ohledně řezem nahoru či dolů...zkoukla jsem teď ze zvědavosti bleskově pár švestkových koláčů, Jana Dorazinová dle foto řezem dolů, ještě jiný koláč řezem dolů, ale tam šly švestky ale na tvarohovou náplň, jinak vzácná shoda řezem NAHORU. Kromě toho, že to tak dělaly naše babičky ( a věděly proč), tak právě proto, že šťáva ze švestek ( stejné třeba u meruněk) steče na těsto...zatímco slupka s ev. drobenkou jsou nahoře...Nejsem si jistá, zda Casino tuto debatu už jednou vedl tady nebo ještě na Labu, ale dle mých zkušeností - řezem NAHORU:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Když si představím výsledný produkt, tak název asi nepřehání:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino:;-) Mě taky nikdy žádná šťáva ze švestek nevadí , dokonce může být i destilovaná! :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    JanaDorazinova:
    No, pokud je opravdu žádoucí aby šťáva ze švestek rozblemtala podkladní těsto, pak můžete mít pravdu, že ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: nevím, myslím, že každý pochopil, že řeznou stranou dolů a kdyby opačně, změnilo by to něco na chuti?

    Odpovědět

  • casino casino

    Půlené švestky klademe na těsto řeznou stranou dolů, nebo řeznou stranou nahoru? :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: svestkovy kolac koláč se švestkami

Zapomněl/a jsem heslo