Dvoubarevná sekaná se sýrem

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Mleté maso 3 názory

Suroviny

500 g mleté maso vepřové nebo míchané (hovězí + vepřové)
sůl
pepř
česnek (dávám 2-3 stroužky)
trochu vegety bez glutamátu (lze vynechat)
1 cibule
1 vejce
1 lžička grilovacího koření s česnekem
špetka tymiánu
100 g sýra na strouhání (gouda, eidam apod.)
1-1,5 dl vody
strouhanka podle potřeby
1-2 lžičky sladké papriky, případně pikantní klobásové koření apod.
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nejprve zpracujeme s vodou a vajíčkem, pak přidáme drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a koření a opět dobře prohněteme.
    Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný sýr a opět těsto sekané dobře promícháme a prohněteme.

  2. Část (asi 1/4-1/3 ochutíme třeba paprikou nebo přidáme i např. klobásové koření a uděláme dvoubarevnou sekanou. Vytvarujeme plát ze základního masového těsta, na něj položíme váleček paprikou obarveného masa, zatočíme do rolády a pečeme v sádlem vymazaném pekáčku podlité klasickým způsobem v troubě.

  3. Také můžeme sekanou jen zformovat do šišky a péct bez obarvení části masa, nebo dát do přiměřené malého, tukem vymazaného pekáčku tak, že masovou fáší pekáček (nebo zapékací misku) rovnoměrně naplníme a v tomto případě nepodléváme. Při pečení se sekaná od stěn a dna pečicí nádoby odloučí a ve vzniklém prostoru budeme mít vypečenou šťávu. Tato sekaná má jiný tvar a určitě nepraskne, ale šťávy je méně.

  4. Pro nezkušené kuchařinky:
    Kdo má obavy, že mu šiška jakékoliv sekané praskne, může jí zabalit do pečicího papíru a péct zabalenou (opatrně po upečení při rozbalování sekané, ať se neopaříte šťávou a ať se vám šťáva z „papírového rukávu“ nevylije). Pozor – použít opravdu pečicí papír, v něm se sekaná peče do barvy, kdežto při použití alobalu se sekaná jen dusí a pak vypadá i chutná jako vařená. Nejlépe je sekanou dobře propracovat, tak většinou nepraskne. Pokud dáváme do sekané nějakou nádivku (vaječinu, uzeninu aj.), je dobré si základní masovou fáš připravit den předem, hodně jí propracovat a nechat v lednici, fáš se dobře propojí a i když je pak nadívaná, nepraskne (nebo jí ještě zabalte do peč. papíru). Ale jsou i další vychytávky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Dvoubarevná sekaná se sýrem

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Teprve teď vidím i ty pěkné fotografie, :yes: škoda, že není i záběr na jídlo na talíři. Dala bych ho jako hlavní foto. Já fotím jenom mobilem a navíc mi to moc nejde, a je to na těch mých fotkách poznat. :-( Za ty fotky extra dík! Jsou moc hezké!;-):-D<3 yposilám ještě jeden pozdrav! :-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Anna Kociková: Moc děkuji za zprávu, mám radost, že chutnalo a ze se nápad líbil! :-8:-D:yes: Dík a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Aničko,příště snad bude lepší foto,ale tahle dobrota mizela pod rukama;-)Díky za príma tip na něco jiného a opět pro oko hleďavého:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: klobásová sekaná

Zapomněl/a jsem heslo