Krůta - pro náročné (a odvážné)

Eja57 Kuchařka: Eja57

Doba přípravy: 4 hodiny Drůbeží maso 11 názorů

Suroviny

krůta - nejlépe baby cca 3 kg
1 pomeranč
2 citrony
1 vejce
2 mrkve
cca 10 dkg anglické slaniny nadrobno nakrájené + cca 10 plátků vcelku
2 cibule
česnek dle chuti
10 plátků veky
1/2 sáčku mražených fazolek
baby mrkvičky
olej, máslo
strouhanka
tymián, sůl, pepř, bobkový list, cukr, kari, kopr
brambory
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Krůtu osolíme zevnitř i zvenčí. V misce smícháme cca 3 lžíce oleje, tymián, 1 lžíci hrubé mořské soli, šťávu a kůru z poloviny citronu a přiměřeně pepře, necháme chvíli odležet. Do mísy rozdrobíme veku, přidáme jednu nadrobno nasekanou cibuli, 1 vejce, přibližně 10 dkg anglické slaniny nadrobno nasekané, přidáme voňavý olej, lžičku kari a vše důkladně propracujeme, až získáme hmotu, která drží pohromadě. Krůtu naplníme hmotou přibližně do poloviny, zbytek hmoty odložíme. Krůtu docpeme polovinou omytého pomeranče a jedním rozpůleným citronem, přidáme jeden bobkový list a ptáka ze všech stran párátky utěsníme, nakonec mu svážeme nohy. Do vhodného pekáče nasekáme nahrubo druhou cibuli, na velké kusy nakrájené mrkve, vložíme ptáka, na kterého dáme pár plátků másla, přiklopíme poklicí, pokud máme, nebo přikryjeme alobalem a vložíme do pece rozehřáté na 190 st. Ponecháme osudu aspoň na hodinu, pak se na něj teprve podíváme.

  2. Dáme vařit ve třech hrncích zvlášť fazolky, mrkvičky a oloupané brambory nakrájené na přiměřené kousky. Vše uvaříme skoro doměkka, slijeme a necháme napotom. Jdeme si odpočinout, nalejeme si panáka nebo na co máme chuť - ještě nás čeká spousta práce. Po hodině zkontrolujeme, jak se vede ptactvu v peci. Jdeme dále odpočívat, neb finále se blíží a pak už nebude na nějaké lenošení čas. Po další hodině provedeme opět kontrolu obsahu pece, zkusmo krůtu popíchneme nožíkem, pokud je měkká a vytéká čirá šťáva, odklopíme poklici, oroštujeme pec na 200 st., můžeme pustit grilovací režim a vrátíme ptáka do pece, kde ho necháme, dokud nezíská správnou barvu.

  3. A začneme finišovat. Připravíme si dvě vhodné nádoby na pečení. Do jedné vložíme brambory, osolíme hrubou mořskou solí, opepříme, přidáme přiměřeně sádla, nejlépe husího, může být i olej. Zbytek hmoty, kterou jsme nacpali krůtu, rozdělíme na malé kousky, z nich vytvoříme válečky a každý zabalíme do plátku anglické slaniny, naskládáme do druhé nádoby - v jedné vrstvě. Zkontrolujeme, zda má krůta správnou barvu, pokud ano, tak místo pekáče s krůtou dáme do pece brambory a válečky. Krůtu vyjmeme z pekáče, dáme na vhodnou mísu a důkladně přikryjeme alobalem, aby si odpočinula. Vyženeme z kuchyně zvědavce a zvířectvo, protože teď začne teprve ten správný fofr - pokud můžeme někoho pověřit prostřením stolu, tak pověříme, pokud nemáme koho, tak to uděláme sami.

  4. Připravíme si pánev a tři vhodné rendlíky. 1.rendlík - sklenička brusinek, šťáva z půlky velkého pomeranče a decinka červeného vína - za občasného míchání vaříme, zredukujeme na konsistenci husté omáčky. 2.rendlík - na trošku másla vhodíme babymrkvičky, přidáme trochu citronové š'távy, osolíme a přidáme lžíci cukru. Ve finále by měly být mrkvičky leské a v rendlíku by neměla být žádná tekutina. Posypeme koprem. 3. rendlík - do pekáče, ve kterém jsme pekli ptáka, přilijeme cca 2 decinky červeného vína, přidáme rybízovou marmeládu, provaříme a přecedíme do tohoto rendlíku, lehce propasírujeme část cibulovo-mrkvového základu (ne všechno, omáčka by byla moc mrkvová a hustá). Provaříme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme strouhanku, osmahneme, vhodíme fazolky a trošku rozetřeného česneku a prohřejeme. Všechny čtyři úkony samozřejmě děláme NAJEDNOU. V této fázi by měly být brambory v peci dozlatova opečené a válečky by měly mít křupavou kůrku.

  5. Na stůl dáme na vhodných mísách a ve vhodných nádobách: - krůtu zbavenou špagátků, párátek, pomeranče, citronu a bobkového listu - pečené brambory - fazolky - mrkvičky - slaninové válečky - obě omáčky. A popřejeme strávníkům dobrou chuť....

Poznámka

Recept jsem zkopírovala z mého receptu na Labužníku (odváživci vyzkoušeli a chválili) - kdyby někdo nevěděl, co vařit ....:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krůta - pro náročné (a odvážné)

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: :-D neee, tak asi tloušťka střední mrkve - taková dvouhubka

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: :-D Já hledala něco ve velikostech kynuté knedle.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: krůtí nožky k té misce směřují ( taky jsou tam kapustičky místo fazolek, obojí je dobré) - fotka je několik let stará a není nic moc....

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: A kde jsou to ty válečky na fotce ????

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    magdalenka: když to důkladně prohňácáš rukama i s tou slaninou najemno nasekanou tak to drží, pokud máš malé vejce, tak klidně přidat ještě jedno - pokud máš velkou krůtu, tak samozřejmě vše zdvojnásobit ( ať zbyde na ty válečky)

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    Uz pri cteni receptu jsem slintala jako vnoucek (rostou mu zoubky):-).Krasne a podrobne popsano :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veku nenavlchcis nicim, drzi to pokope len 1 vajce a olej?
    Krasny recept! :-K:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autorka receptu)

    Dík:-K
    Nejlepší jsou prý ty slaninové válečky:-D Ne, je to ale fakt moc dobré - a vypadá to dobrodružně, ale kuchtík 80% času leží a pták se peče:-D...ten konec je trochu hektický, to zas jo...když jsem to dělala poprvé, tak jsem smečce naservírovala na stůl a svalila se do křesla:-8

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-) V komentáři jsem psala ještě celý román, ale kouslo se to a skončilo u palce nahoru. Tak nevím - je to nějaký omezovač pro romanopisce:-) Tak to zkrátím. Upeču o narozeninách a nebudu si všímat frflající a šílící dcery:-D:-D
    Ostatně myčka naprosto plná kastrůlků od příloh je v mé kuchyni docela běžná záležitost.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása, čte se to jako dobrodružný příběh :-)<3:yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KUff, pot mi teče i ze špičky nosu při té představě. Ale dobrota to musí být veliká.:-D:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pečená krůta na pomerančích krutá na pomerancich pomerancich baby kruta baby krůta pečená kuchař ví pečená krůta baby

Zapomněl/a jsem heslo