Trnová koruna

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Kynuté 0 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
200 ml tekuté šlehačky
50 g másla
120 g cukru
2-3 žloutky
30 g droždí
citronová kůra
špetka soli
bílek a trochu vody na potření
mandlové hranolky na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokud dáváte těsto do pekárny, stačí mít máslo změklé, nemusí být rozehřáté. Do nádoby dejte vlažnou šlehačku, droždí, cukr, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, změklé máslo, mouku a nakonec sůl. Nechte vypracovat a vykynout těsto.

  2. Lze i klasicky: Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít, pak dodáme žloutky, vlahý rozehřátý tuk, kůru z citronu a sůl a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

  3. Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze 3 upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ze zbylých dvou pramenů smotáme "provaz", též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout.

  4. Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky jako trny.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C, po 1/4 hodině snížíme na 160°C a dopečeme.

    Hotová koruna se uprostřed zdobí obarvenými vajíčky.

Poznámka

Příště zadělám těsto jen z 300 g mouky, věnec byl zbytečně velký, menší bude i hezčí. Nebo přebytečné těsto zpracuji jinak :)

Nápad jsem si před mnoha lety vystřihla z nějakého časopisu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trnová koruna

K receptu nejsou žádné komentáře.

TIP dne na email

Zapomněl/a jsem heslo