Bigos podle Majky

pavelk Kuchař: pavelk

Doba přípravy: 3-4 hodiny 40-50 porcí Vepřové maso 2 názory

Suroviny

5 kg kysaného zelí
1 větší hlávka bílého zelí
4 kg vepřových kostí (které zůstaly z krkovičky a kotlety, ale s dostatkem masa, ne ohlodané!)
1 kg vepřového plecka
1/2 kg uzeného masa( bůček, krkovice)
1/2 kg klobásek
1/2 kg měkkého salámu
420 g protlaku
5-6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku bílého zelí nakrouhám, osolím, opepřím a zvlášť uvařím.

  2. Do velkého hrnce (na toto množství surovin jsem použila 30- ti litrový) na dno dám veškeré kosti, na ně kysané zelí (podle potřeby propláchnout, aby nebylo kyselé až moc), přidám veškeré koření a pokrájenou plec a uzené maso vložím na zelí, zaleju to asi 1 a 1/2 litrem vody.

  3. Bez míchání dusím tak 1,5-2 hodiny, prostě do doby, kdy se maso z kostí dá obrat. Až se tak stane, kosti vytáhnu vychladit.

  4. Nakrájím veškerou uzeninu na kousky a vložím do kysaného zelí a přidám uvařené hlávkové zelí, protlak a řádně promíchám a povařím.

  5. Mezi tím oberu maso od kostí, které vrátím do bigosu. Dochutím pouze solí a pepřem.

  6. Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky....
    Nejlepší se dělá bigos po zabíjačce, to je potom kvalita.
    Tak mě to naučila maminka.

Poznámka

Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bigos podle Majky

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Fotky jsou velmi hezké , jen to množství nedodržím pokud vařím jen pro sebe.
    Praví se , že bigos se vaří tři dny , postupně se přidávají suroviny.Výsledek je božský pokrm . Postup na něj je třeba pohledat na netu.
    Nepřikládám jej protože takovou spoustou času na vaření má jen málokdo.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Zajímavé a skvělé suroviny, to musí být moc dobré. Líbí se mi ta kombinace bílého i hlávkového zelíčka :-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept bigos recept myslivecký bigos recept bigos bigus zality pudikáč se zakysanou smetanou bigos-nejlepší recept bigos maso recept na bigoš bigos s houbami recept bigos se zakysanou smetanou bílé hlávkové zelí recepty bůčkový bigos smazak zeli maso bigos recept na domaci bigos koleno podle majka majky protlak majkovi recepty toto