

Pšenično-žitný semínkový chléb
Suroviny 2 chleby
- 500 g hladké mouky pšeničné
- 500 g mouky žitné
- 700 ml vody
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- Dle chuti:
- lněné semínko
- sezam
- vlašské ořechy
- chia semínka
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
Z trochy vody, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, přidáme sůl, oříšky, semínka a vše promícháme
Až vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, přilijeme vodu, olej a ocet a vše důkladně promícháme.
Necháme těsto takto 45-60 minut kynout na teplém místě.Po vykynutí vytvoříme dva bochánky, přeneseme na vymazaný plech a necháme dalších 30 minut vykynout.
Pečeme v troubě při 200 °C 35-50 minut, dle velikosti bochánků.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pšenično-žitný semínkový chléb
-
nickole: nechci vypadat šťouravě, ale...to je zase málo. U pečiva je dávka soli prostě daná, patří jí tam 1,5-2% (v poměru k mouce). Takže na 1000 g mouky by to mělo být 15-20 g soli, což jsou 3-4 rovné lžičky. U soli je to prostě tak, že chleba je nedobrý nedosolený i přesolený
-
cathleen: moc se omlouvám, to mi uteklo. Měly to být lžičky - upravila jsem.
Mockrát děkuji za připomínku -
Lžíce soli váží 20 g a více, podle toho, jak vrchovatě je nabraná. Do těsta se má tedy dát min. 40 g soli, což je dvojnásobek toho, kolik se obvykle dává - na kilo mouky by se mělo dát 20 g. Určitě jsi dala LŽÍCE