Pšenično-žitný semínkový chléb

nickole Kuchařka: nickole

Doba přípravy: 2 hod 2 chleby Slané pečivo 3 názory

Suroviny

500 g hladké mouky pšeničné
500 g mouky žitné
700 ml vody
1 kostka droždí
2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžička cukru
Dle chuti:
lněné semínko
sezam
vlašské ořechy
chia semínka
slunečnicová semínka
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vody, droždí a cukru necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy dáme mouku, přidáme sůl, oříšky, semínka a vše promícháme
    Až vzejde kvásek, přidáme ho do mouky, přilijeme vodu, olej a ocet a vše důkladně promícháme.
    Necháme těsto takto 45-60 minut kynout na teplém místě.

  3. Po vykynutí vytvoříme dva bochánky, přeneseme na vymazaný plech a necháme dalších 30 minut vykynout.

    Pečeme v troubě při 200 °C 35-50 minut, dle velikosti bochánků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pšenično-žitný semínkový chléb

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    nickole: nechci vypadat šťouravě, ale...to je zase málo. U pečiva je dávka soli prostě daná, patří jí tam 1,5-2% (v poměru k mouce). Takže na 1000 g mouky by to mělo být 15-20 g soli, což jsou 3-4 rovné lžičky. U soli je to prostě tak, že chleba je nedobrý nedosolený i přesolený ;-)

    Odpovědět

  • nickole nickole(autorka receptu)

    cathleen: moc se omlouvám, to mi uteklo. Měly to být lžičky - upravila jsem.
    Mockrát děkuji za připomínku :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Lžíce soli váží 20 g a více, podle toho, jak vrchovatě je nabraná. Do těsta se má tedy dát min. 40 g soli, což je dvojnásobek toho, kolik se obvykle dává - na kilo mouky by se mělo dát 20 g. Určitě jsi dala LŽÍCE:-?

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo