Kuře s houbami po chalupářsku

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4 porce Drůbeží maso 3 názory

Suroviny

1 kuře (nebo 4 kuřecí stehna či čtvrtky)
50 g másla
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1/4 l vody nebo kuřecího či slepičího vývaru
250 g čerstvých hub (můžeme nahradit i hlívou či žampiony)
0,2 l sladké smetany
20 g hladké mouky
sůl
špetka pepře
2-3 KL citrónové šťávy nebo asi 1 dl bílého vína
sekaná petrželka
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kuře opláchneme, osušíme a rozčtvrtíme. Osolíme, opepříme a na másle po všech stranách asi 10 minut opékáme (nejlépe ve větší hluboké pánvi, kde pak celé jídlo i uvaříme, záleží na počtu porcí).

  2. Pak maso na chvíli vyjmeme z pánve, přidáme jemně usekanou cibuli a nadrobno pokrájený česnek. Lehce osmahneme, přidáme nakrájené houby (pokud použijeme žampiony či hlívu, můžeme pro houbovější chuť přidat i houbový prášek, pokud ho máme), chvilku podusíme a podlijeme vývarem, vrátíme kuřecí díly, a přikryté dusíme asi půl hodiny.

  3. Měkké maso vyndáme, přilijeme smetanu (stačí i jen 12%) s rozmíchanou moukou a povaříme. Během prováření dochutíme několika kapkami citr. šťávy nebo bílým vínem, a navíc můžeme přidat sekanou petrželku. Maso v omáčce prohřejeme a podáváme s vařenými brambory, noky, rýží, nebo i lehkým knedlíkem, já jsem podávala s rychlými knedlíky z prášku (odkaz v ponámce), ale vhodný je třeba i knedlík karlovarský.

Poznámka

https://www.toprecepty.cz/recept/1366-houskove-kne...

Recept je ze starého čísla časopisu Vlasta. Upraveno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuře s houbami po chalupářsku

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Určitě je to tak, jak píšete. Ono to opékání předem je myslím spíš takový zažitý zvyk, který se dělá v domnění, že se maso zatáhne a bude šťavnatější. ;-) Ale třeba konkrétně stehno na všech místech neopečeme, ani kdyby jsme se rozkrájeli, jak se říká. Je to asi opravdu jen takový zvyk, který znovu a znovu opakujeme. ;-):-8 Ale i kdyby se podařilo maso na plátky či jiné díly nějakým způsobem opravdu zatáhnout, tak by tím asi utrpěla chuť sosu nebo omáčky. :-8 No, ale stejně zůstanu u svojí rutiny a budu opékat. ;-):-D Děkuji za zajímavý komentář a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Zkusil jsem půlku syrového masa (horní kuřecí stehna) připravit podle receptu - 10 minut opékání (dělávám něco podobného a maso je po této době hotové https://www.labuznik.cz/recept/kure-po-mlynarsku/
    Druhou polovinu syrového masa jsem posléze přidal k opečenému masu a společně dusil
    Po půlhodině jsem to předem opékané maso vyndal z pánve a původně syrové maso jsem dusil ještě dalších deset minut (obojí maso bylo tedy tepelně opracováno 40 minut)
    Hotové jídlo se žampiony bylo vynikající, ale avšak mizivý rozdíl v chuti různě upraveného masa jsem poznal jenom já
    A proč jsem to dělal?
    No zajímalo mě, jestli to opékání před dušením má nějaký praktický význam ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMoc hezký recept. Vařím poměrně často, ale zde používám zásadně žampiony pro svoji specifickou chuť. Jinak žampiony nemusím. S knedlíkem je to fakt lahodné jídlo:yes::yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo