

Sladká škvarková kolečka
Suroviny
- 0,5 kg vepřových škvarků
- 300 g moučkového cukru
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 celá vejce
- cca 3 dcl bílého vína - může být sladší
- 1 KL skořice
- mleté nového koření
- mletý hřebíček
- brusinková marmeláda ale i rybízová - prostě pikantnější
Postup přípravy receptu
Škvarky umeleme a ze všech přísad vypracujeme těsto. Odkrojíme cca třetinu těsta a dáme stranou.
Zbytek rozválíme na vyšší placku (cca 0,5cm) a vykrájíme kolečka, která potřeme marmeládou.
Tu třetinu těsta naopak vyválíme velmi tence a rádýlkem vykrájíme tenké proužky, v takové velikosti, aby přesně překryly kolečka, klademe je vodorovně a svisle tak, aby vytvořily mřížku a opatrně přitiskneme.
Kolečka přeneseme na plech buď vymazaný sádlem, nebo vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě (v mé trooubě na 180°C) do růžova. Je také možnost ta kolečka přenést hned na plech a tam je teprve pomazat marmeládou a udělat mřížku, manipulace je snadnější.
Poznámka od kuchařky
Tohle se u nás peklo při zabíjačce a pilo se k tomu bílé kafe.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sladká škvarková kolečka
-
jsou křehké a výborné
-
spagetka: klobúk dolu, sú naozaj vynikajúce
-
tejaja: Teri, děkuju za parádní fotečky
, i babičce by se líbily
a je to fakt výborné
-
Laďka, tak ty si mi dala...babračka s pásikami, ale stála za to
Ráno som v pekárni vytopila slaninu, takže škvarky boli čerstvé. Robila som z polovičnej dávky a keďže som nechcela otvárať víno, tak som po porade so špagetkou použila mlieko. Na polovičnú dávku stačilo 0,5 dl tekutiny - mlieka. Dala som ríbezľový lekvár. Sú chutné, krásne, škoda, že som ich neobjavila skôr. Ďakujem za výborný recept
-
tejaja: ahááá, děkuji za připomenutí
-
spagetka: Jak to v paneláku ?
To si ešte nevidela kúpeľne na Luníku IX
-
Děkuju všem
, Teri neboooj, vepř nutný není, co bys s ním taky v paneláku dělala, že jo
a když uděláš a dáš fotečku, tak budu jedině ráda
-
Laďka, tak oneskorene, ale pracujúca trieda nemôže sledovať všetky novinky
Bílé kafe by bylo, škvarky taky, marmeláda taky, jenom ta zabíjačka je problém. Pokud mám na mysli zvíře
Tak teď řekni, nepoškodí mi kolečka bez toho vepře ?+ 7
-
+6
-
Škvarkové cukroví nám nosila spolužačka na internát,dost často to pekli.Bylo to dobré,ale to je už pár desítek let zpátky
.Chuť už neznám,jen vzpomínky zůstaly a teď mi to připomnělo
-
Jana Remkova: Jani, vždyť ze škvarků se dělá i dobré Vánoční cukroví, já bych se divila, že bys ho někdy nedělala
Špagi, kde máš fotičkuŠkvarky jsou prostě bezvadný, jak slaný, tak sladký a dávám ti 4.boda
-
Aha, díky
-
Jana Remkova: přesně jak píše pipre, upřesním do receptu
-
Jani, předpokládám, že proužky se pak nakrájí na takovou velikost, aby překryly povrch kolečka podobně, jako děláš mřížkový koláč, jen má jinou velikost.
-
Tééda, sladké škvarky, hmm, hodně zajímavé
Trochu nerozumím.."rádýlkem vykrájíme proužky, které ve formě mřížky "...v jaké formě?