Omáčka z mangoldu (takový dobrý "špenát")

mika59 Kuchařka: mika59

Omáčky 5 názorů

Suroviny

cca 500 g mangoldových listů (bez řapíku)
1 cibule
5-6 stroužků utřeného česneku
50 g slaniny + plátek másla
2 lžíce hladké mouky
50 ml smetany
vývar dle potřeby
sůl
bílý pepř
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mangold důkladně umyjeme a nakrájíme na proužky. Osolenou vodu přivedeme k varu a mangold povaříme do měkka. Uvařený vytáhneme děrovanou lžící a ihned zchladíme v ledové vodě, vodu z mangoldu ponecháme.

  2. Nakájenou slaninu s máslem opečeme a přidáme cibuli, nakrájenou na kousky. Necháme zpěnit a zasypeme moukou. Jíšku zalijeme vývarem z mangoldu (případně doplníme vývarem z masa) a povaříme asi deset minut.

  3. Do povařené omáčky vrátíme uvařený mangold a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Nakonec omáčku dochutíme smetanou, česnekem (hodně) a solí s pepřem. Podáváme s brambory a vařeným hovězím masem.

  4. Tento recept vznikl ve spolupráci se . Online tam nakoupíte farmářské potraviny, čímž podpoříte lokální farmáře a výrobce a vychutnáte si opravdové jídlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Omáčka z mangoldu (takový dobrý "špenát")

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Eja57: Tyhle brambory jsem vařila s kurkumou, ale někdy jak píše casino jsou hodné žluté. A žabinec byl moc dobrý :-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: Mangold nemá chybu. :yes: Je vynikajúci na akýkoľvek spôsob, pestujem ho na záhrade roky. Kto má záhradu, doporučujem pestovať. :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Mangold máme raději než obyčejný listový špenát:-QNějaký hajzlík nám ho letos ze záhonku všechen vyryl:-(
    Eja57: Evi já když vařím brambory tak přidávám do vody i špetku kurkumy:V poslední době ta barva brambor je hrozně bleďoučká:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Barva brambor?
    Proč ne?
    Třeba se jedná o zemáky s původně červenou slupkou:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    To je žabinec:-D:-D:-D:-D...ale bude to moc dobré:yes:
    Aaaale...ty bramborky...si představuji, jak bramborky leštíš štětečkem namočeným v másle se špetkou kurkumy;-)...mi neříkej, že vylovíš bramboru z vody a vypadá takhle:-O
    :-K

    Odpovědět