

Omáčka z mangoldu (takový dobrý "špenát")
Suroviny
- cca 500 g mangoldových listů (bez řapíku)
- 1 cibule
- 5-6 stroužků utřeného česneku
- 50 g slaniny + plátek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml smetany
- vývar dle potřeby
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy receptu
Mangold důkladně umyjeme a nakrájíme na proužky. Osolenou vodu přivedeme k varu a mangold povaříme do měkka. Uvařený vytáhneme děrovanou lžící a ihned zchladíme v ledové vodě, vodu z mangoldu ponecháme.
Nakájenou slaninu s máslem opečeme a přidáme cibuli, nakrájenou na kousky. Necháme zpěnit a zasypeme moukou. Jíšku zalijeme vývarem z mangoldu (případně doplníme vývarem z masa) a povaříme asi deset minut.
Do povařené omáčky vrátíme uvařený mangold a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Nakonec omáčku dochutíme smetanou, česnekem (hodně) a solí s pepřem. Podáváme s brambory a vařeným hovězím masem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Omáčka z mangoldu (takový dobrý "špenát")
-
Eja57: Tyhle brambory jsem vařila s kurkumou, ale někdy jak píše casino jsou hodné žluté. A žabinec byl moc dobrý
-
Eja57: Mangold nemá chybu.
Je vynikajúci na akýkoľvek spôsob, pestujem ho na záhrade roky. Kto má záhradu, doporučujem pestovať.
-
Mangold máme raději než obyčejný listový špenát
Nějaký hajzlík nám ho letos ze záhonku všechen vyryl
Eja57: Evi já když vařím brambory tak přidávám do vody i špetku kurkumy:V poslední době ta barva brambor je hrozně bleďoučká -
Eja57:
Barva brambor?
Proč ne?
Třeba se jedná o zemáky s původně červenou slupkou -
To je žabinec
...ale bude to moc dobré
Aaaale...ty bramborky...si představuji, jak bramborky leštíš štětečkem namočeným v másle se špetkou kurkumy...mi neříkej, že vylovíš bramboru z vody a vypadá takhle