Domácí broskvový džem

Zavařeniny Doba přípravy: 20 minut 2 názory

Zavařeniny Doba přípravy: 20 minut 2 názory

Suroviny 3 skleničky

1 kg broskví
500 g krupicového cukru
6 lžic rumu
1 kávová lžička skořice
1 lžice šťávy z citronu
1 Labeta (želírfix) 2:1

Postup přípravy receptu

  1. Nechcete-li mít v džemu slupičky, broskve nejprve oloupejte. Nejsnáz to jde tak, že plody v hrnci spaříte vroucí vodou, necháte dvě minuty stát, poté přelijete vodou studenou – a pak jednoduše oloupete.

  2. Ovoce vypeckujte, pokrájejte na kousky, pak trošku rozmixujte tyčovým mixerem tak, aby zůstaly i kousky. Vmíchejte skořici a cukr, do kterého je rozmíchána Labeta.

  3. Míchejte a podle tuhosti ovoce vařte dalších deset minut, až má džem dobrou konzistenci. Mně stačilo cca 5 minut.

  4. Nakonec vmícháme šťávu z citronu a rum.

  5. Opatrně rozdělte do vymytých a vařící vodou vypláchnutých sklenic tak, abyste se nedotkli okrajů. Zavíčkujte, případně otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Nalezeno na jiném webu, zde jsem tuto alternativu se skořicí a rumem nenašla, velmi chutné.

Komentáře k receptu Domácí broskvový džem

  • Ludmila B Ludmila B (autorka receptu)

    cathleen: dobrý den - je to určitě Labeta, přidám foto , je to želírovací přípravek místo želírovacího cukru. Cukr tam je klasický bílý - krupice. Takže Labeta želírfix 2:1 + krystal cukr.
    Jinak ta Labeta (želírfix) 2 :1 český výrobce - opravdu dobře želíruje a je to celkem levné - cca 9Kč v porovnání s gelfixem .

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Poprosím o upřesnění - je to určitě Labeta, ne Labela, jak bylo v receptu původně, ale - Pektogel je značka a Labeta také. Takže ta použitá Labeta byl želírovací přípravek nebo želírovací cukr:-?

    Odpovědět