Valašské frgále

JANA62 Kuchařka: JANA62

Moučníky , Kynuté 17 názorů

Suroviny

Těsto na 5 koláčů:
600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
240 g másla
240 cukru
60 g droždí
4 žloutky
mléko
sůl
Drobenka:
500 g másla (hery, oleje)
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 sáčky vanilkového cukru
citrónová kůra
skořice
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít.

  2. Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout.

  3. Pak ho rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout.

  4. Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo

  5. Po obvodu koláče vytvoříme 1 cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem.

  6. Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.

  7. Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  8. Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem.

    Tip: Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašské frgále

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Taky máme takovou kuchyň, desku a korpus barvy kalvados, dvířka barvy hruška. Dokonce i tu tyč pro zavěšení pomůcek. Plyn jsme zrušili a máme indukční desku. Nelíbí se mi ty sterilní kuchyně a ty lesklé už vůbec. Nejsou praktické. Na té mé není nic vidět.:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Sarovka:
    Také jsem dnes pekl, podle velmi podobného rcp:-)

    JANA62:
    Ta vychytávka je: 450 až 500ml mléka:-)
    Lepší je dát míň mouky než je psáno v rcp a "utopit mlynáře" a teprve pak přidat mouku, než to dělat opačně;-)
    ...a na vlhkosti mouky, při pečení v malém, prakticky nezáleží. To jsou jen takové řeči...:-)
    ...a aby nezůstávalo žádných zbytků, tak i tady stačí dát na kilo mouky 42g (1 kostka) čerstvého droždí ;-)

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Výborný recept. :yes: Děkuji.

    Odpovědět

  • JANA62 JANA62(autorka receptu)

    p.cespiva: To jediný nevychytaný článek ,mléko se přidává až je správná konzistence,chce to několikrát odskoušet,ono po každé je to trochu jinak,záleží na mouce,jak je suchá,ale myslím,že když jednou dvakrát upečete,budete mít konzistenci už v oku :-),jinak jsem ráda,že chutnalo.

    Odpovědět

  • p.cespiva p.cespiva

    Fgále jsem si uložil, upekl a výsledek byl fantastický. nebylo nikoho v rodině nebo v práci, kdo by se nerozplýval. Jediná otázka byla, kdy je budu zase péct. Frgále jsem neměl tak velké, něco kolem 28cm, odvážil jsem vždy 200g a byly všechny stejně veliké. Jedinou vadu tento recept má, že jsem nezjistil jaké množství mléka se má popužít. Udělal jsem pouze kvásek a teprve potom zjistil, že je to nepoužitelné a musel přidávat postupně mléko až do konečné podoby. Jenže jsem to neodměřil a přístě bych chtěl opět tak výborné frgále a tak budu muset znovu zkoušet jaké množství mléka je potřeba a potřetí už nebude žádný problém. Jinač opakuji výborný recept, který sklidil obrovský úspěch.:yes::yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    JANA62:Frgále mám ráda:yes::yes:

    Jen se vám do toho trochu vmíchám;-), to že je něco moderní a lesklé, ještě neznamená nefunkční;-), já sama mám kuchyň rustikální a sestra černobílou, lesklou, skleněnou a jsou uspořádány každá k její potřebě, já vařím často a ráda, sestra taky, vaří, peče, smaží. Podle vzhledu se nedá řešit funkčnost;-):-)

    Odpovědět

  • JANA62 JANA62(autorka receptu)

    Veronika Hrozná:Já to mám na pevno,jelikož spotřebiče jsou vestavěné a mám tam pevnou lištu, a to i u podlahy,za tři roky jsem ji měla jednou odtáhnutou a bylo tam uplně čisto,ale také dělám v kuchyni všechno včetně porcování divočáka a vykoštění a stáhnutí ryb a tak musí být vše po ruce a hlavně prakticky:-))Spodní výšku mám dělanou 90 cm a horrní skřínky mám také výš,je to perfektní jelikož je tam větší manévrovací prostor:-)

    Odpovědět

  • Veronika Hrozná Veronika Hrozná(neregistrovaný)

    Iness:Ano máš pravdu,já tedy v kuchyni fakt vařím a potřebuju ,aby se dala lehce uklidit,protože v ní dělám i zvěřinu a bažanty a kde co ! Mám teď všechno uspořádano tak aby se to dalo odtáhnout od kachlíku a uklidit i za dřezem a sporákem a všemi spotřebiči.Okachlíkováno celá kuchyň kolem až k podlaze ,aby se to dalo umýt,když se něco vyšplíchne na zeď ! Nemusím tak často malovat kuchyň neboť to je u nás malá katastrofa- malování kuchyně.;-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    JANA62:Tak to má být, já mám kuchyň v barvě té Tvojí pracovní desky, obklady podobné...V celku je Tvojí velice podobná...Teplá a útulná;-).

    Odpovědět

  • JANA62 JANA62(autorka receptu)

    Iness:Právě,že mě se také nelíbí ty moderny a tak jsem zvolila takhle,je to kuchyň na vaření a ne na předvádění:-))

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Veronika.Hrozna:Takové kuchyně, jak píšeš, jsou náročnější na údržbu nebo jsou jen pro ty, kteří v ní nevaří a mají ji jen pro hosty na obdivování.
    Opravdu je nejlepší taková typicky domácí, třeba ve dřevě a ne ty lesklé studené...

    Koláče jsou moc pěkné, dělávám je a vím že jsou výborné:-):yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Valašské frgále po stopadesáté. . . :-O

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Olinka5555:Frgále jsou úžasné ! A také mě zaujalo to,že chválíte kuchyň ,právě se chystám vyměnit zařízení v kuchyni má už 17 let a je potřeba ho obnovit a všude mi nabízí kuchyně ve stylu "operační sál" nebo ve stylu "lesklé jako psí k....! Tak aspoň vidím proč,to nabízejí, asi to nemohou prodat! ;-)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Hi, hi .. mne také hned zaujala ta kuchyň:-)))))) Pěkná a koláče také:-)):yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc hezká kuchyňka, také mne zaujala, nemám ráda ty přepychové kuchyně, které působí chladně, tato působí pěkně a útulně, koláče vypadají moc dobře, dala bych si na ten koláček na druhém obrázku :-p:yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: valašske kolače valašské frgále recept valašské frgále koláče frgále nejlepší frgále valašská kuchyně recepty valassky kolac valašké frgále valašské frgály valašská kuchyně výborné frgále forma na frgale recept na valasske frgale frgále nejlepší frgály vyborne valašské frgale formy na frgále koláč frgale pravé valašské frgále recept koláče frgály

Zapomněl/a jsem heslo