

Čočková polévka na kyselo
Suroviny 10 porcí
- 300-500 g velkozrnné čočky
- 2 i více vajec
- 1 cibule (velká jako jako ženská pěst)
- hladká mouka (kolik je třeba na zahuštění)
- sádlo
- ocet (podle chuti )
- vývar (jedno jaký, popř. 3 kostky hovězího bujónu, já dávám od Maggi)
- sůl, pepř (podle chuti)
- kdo má rád, může přidat chilli
- majoránka
- česnek podle chuti
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
Postup přípravy receptu
Večer předem čočku namočíme do dostatečného množství vody. Přidáme nové koření a bobkový list. Ráno vypijeme kafíčko, slijeme vodu z čočky. Proč? Udělejte to, čočka ve svých slupkách obsahuje tzv. puriny, které podporují onemocnění dnou a kdo ji má, ví, co dokáže.
Do hrnce dejte sádlo a na něm orestujte cibuli, co má být nasekaná na drobno. Když začne červenat, přidejte čočku, zalijte čistou vodou nebo vývarem a přidejte koření. Dávám ho do vajíčka na čaj, potom ho v polévce nemusíte hledat. Osolte, přidejte pepř a vařte, dokud čočka nezměkne. Pak přidejte utřený česnek.Nechte přejít varem. Vezměte tyčový mixér, vyndejte koření a polévku rozmixujte. Ochutnejte, přidejte bujón, pokud je třeba. Klepněte vejce do hrníčku, rozšlehejte vidličkou, vlijte do polévky a nechte vejce srazit. Mouku s vodou rozmíchejte a polévku zahustěte. Kdo to takhle nerad, udělá si jíšku. Pak to vaření trvá déle, než se jíška provaří, polévka se ráda připaluje. Přidáme majoránku, kdo rád, přidá chilli a nakonec dvě lžíce octa. Kdo rád kyselejší, dá více. Doporučuji napřed ochutnat a ocet dávat opravdu podle chuti.
Nandáme na talíře k tomu dobrý chléb a je rychlý oběd na světě. Nikde není napsáno, že si tam kuchařka nebo kuchař nemůže přidat nakrájený páreček a brambory.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čočková polévka na kyselo
-
Je vynikající, také jí podobně vařím.
-
cathleen: Díky.
-
Eja57: já jako moderátorka jsem na jeho recept ruku vztáhla a strávila nad tím cca 15 minut času. Opraveno bylo veliké množství chyb, povídání okolo receptu (třeba o purinech a dně, které bych u jiného dala pryč nebo aspoň vložila do Poznámky) zůstalo na svém místě.
jan.alois: protože jsem váš recept opravovala (nikoli upravovala), psala jsem jako první komentář s otázkou, na kterou jste stále neodpověděl.
Vaše příběhy tu, pokud vím, v receptech zůstávají zachovány. Neodstraňuje je žádná z moderátorek. Jen chyby v nich nemůžeme nechat - což snad pochopíte. -
magdalenka: já jako moderátorka bych na jeho recept nevztáhla ruku....
Protože jsou to recepty s příběhem...a jsou tu jedinečné a za mne -
jan.alois: A čo ak to všetko napíšeš do bodu č.1? Bude to vadiť niekomu, bude to opravovať, meniť?
-
Eja57: Víš proč jsem chyběl ? Protože už nejde psát tím stylem co jsem psával, To je samé jeden krok druhý krok už to není ono. On ten recept má také svůj příběh ,ale jak to napsat? Proto vždy váhám jestli vůbec.
-
Tvoje recepty jsou pro mne vždycky takové pohlazení, chyběl jsi mi tu
Že bych - pokud vůbec - zahustila polívku ždibcem máslové jíšky, provařila a pak vajca až na chvíli, to nic nemění na tom, že by mi chutnalo -
Pokud dám jíšku, bude vaření trvat déle, protože se bude polévka provařovat. - Zahuštěná moukou rozmíchanou ve vodě se snad neprovařuje? Přijde mi to časově stejně náročné, protože by se mouka měla provařit aspoň 20 minut.