Pizza s brambory a rozmarýnem

Suroviny

Těsto:
180 g vody
3 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
cca 320 g hladké mouky
rovná lžička soli
12 g čerstvého droždí
Na obložení:
syrové brambory
olivový olej
čerstvý rozmarýn
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme brambory – oloupeme je a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Dobře a stejnoměrně to jde robotem nebo plátkovacím struhadlem. (Brambory je třeba použít co nejhezčí, pěkně tvrdé. Zároveň je nutné krájet plátky opravdu tenoučké. Pokud se to nedaří, místo máčení ve studené vodě plátky maličkou chvilku spařte ve vodě vařící.)
    Nakrouhané brambory vložíme do mísy se studenou vodou (budou pak na pizze křupavější) a zaděláme těsto.

  2. Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme ostatní suroviny a uhněteme měkké těsto, které zakryjeme a necháme 30-40 minut kynout.

  3. Vykynuté zlehka propracujeme a rozválíme (nebo prsty vymačkáme) na plech s pečícím papírem. Brambory vyjmeme z vody, v utěrce dobře osušíme a v suché míse je posolíme, bohatě pokapeme olivovým olejem, přidáme pokrájené lístky rozmarýnu a vše spolu dobře promneme. Teprve pak brambory rozprostřeme na plát těsta.

  4. Pizzu necháme vykynout a vložíme upéct do trouby vyhřáté na 230°C. Po 10 minutách pečení můžeme brambory na pizze lehce postříkat olivovým olejem, posypat ještě několika lístky rozmarýnu a při snížené teplotě dopečeme (200°C/asi 15 min).

Poznámka od kuchařky

Tato pizza je snadná, levná, hodně rychle připravená, velice chutná, sytá – a přitom ještě i dobře stravitelná. Plátky syrových brambor, před uložením na těsto máčené ve studené vodě, jsou po upečení velice křupavé, až chutí připomínají bramborové chipsy.

Komentáře k receptu Pizza s brambory a rozmarýnem

K receptu nejsou žádné komentáře.