Jemné kynuté koláče

Suroviny 15 porcí

Těsto na 15 koláčů:
250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
100 ml rostlinného oleje
Tvarohová náplň:
200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček
1 menší vejce
2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
kůra z 1 citronu
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla nebo sádla

Postup přípravy receptu

  1. Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky nechat v teplém mléce vzejít v kvásek.
    Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchat do něj žloutky s olejem, přidat citronovou kůru a směs vlít do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout.

  2. Z vykynutého těsta uděláme 15 bochánků, které vyválíme na kulatou placku. Naplníme tvarohovou náplní, zabalíme a můžeme znovu jemně vyválet nebo jen tak rozplácnout do kulaté placky. Potřeme povidly, marmeládou, kdo čím chce. Potřeme okraje vajíčkem nebo tukem (máslo, sádlo), zasypeme drobenkou.

  3. Dáme péct asi na 190 stupňů 15 minut. Po upečení potřeme okraje i s drobenkou rozpuštěným máslem s rumem. Koláče jsou jemné a vláčné i druhý den.

Komentáře k receptu Jemné kynuté koláče

K receptu nejsou žádné komentáře.