

Jemné kynuté koláče
Suroviny 15 porcí
- Těsto na 15 koláčů:
- 250 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- 30 g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z 1 citronu nebo citronový olej
- 100 ml rostlinného oleje
- Tvarohová náplň:
- 200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
- 100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček
- 1 menší vejce
- 2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
- kůra z 1 citronu
- Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla nebo sádla
Postup přípravy receptu
Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky nechat v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchat do něj žloutky s olejem, přidat citronovou kůru a směs vlít do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout.Z vykynutého těsta uděláme 15 bochánků, které vyválíme na kulatou placku. Naplníme tvarohovou náplní, zabalíme a můžeme znovu jemně vyválet nebo jen tak rozplácnout do kulaté placky. Potřeme povidly, marmeládou, kdo čím chce. Potřeme okraje vajíčkem nebo tukem (máslo, sádlo), zasypeme drobenkou.
Dáme péct asi na 190 stupňů 15 minut. Po upečení potřeme okraje i s drobenkou rozpuštěným máslem s rumem. Koláče jsou jemné a vláčné i druhý den.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jemné kynuté koláče
K receptu nejsou žádné komentáře.