

Vepřová zelná roláda s omáčkou
Suroviny
- Roláda:
- 450-500 g plátu vepřového masa
- sůl
- pepř mletý
- 200 g mletého masa z bůčku
- 200 g kysaného okapaného zelí
- 30 g rajského protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- Dále:
- 1 větší cibule
- sádlo nebo špek
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 90 g rajského protlaku
- 3 stroužky česneku
- 1 plná lžička cukru krupice
- vývar dle potřeby
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g okapaného kysaného zelí
- jíška nebo záklechtka
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Plát vepřového masa naklepeme přes fólii. Pokud nemáme plát masa silný, naklepávat nemusíme. Osolíme, opepříme z obou stran.
Tučnější mleté maso dáme do mísy, přidáme zelí, protlak, papriku, nasekaný česnek, pepř a sůl. Vše promícháme a rozprostřeme na plát masa. Ten pak pevně zavineme a zpevníme provázkem.
V hrnci osmažíme lehce dozlatova na sádle či pokrájeném špeku drobně pokrájenou cibuli. K ní vložíme osmažit ze všech stran připravenou roládu. Tu po osmažení vyndáme stranou a do výpeku dáme krátce osmažit a rozvonět nasekaný česnek, papriku a protlak s cukrem.
Přilijeme cca půllitru vývaru, vložíme zpět roládu a pod poklicí dusíme zhruba 45 minut doměkka za občasného otočení a podlití dle potřeby. Pak roládu vyndáme na talíř a do omáčky přidáme krátce povařit zelí. Nakonec vlijeme smetanu a dle potřeby zahustíme jíškou nebo záklechtkou a krátce provaříme, případně dochutíme solí, pepřem, je-li třeba.
Z rolády sejmeme provázek a pokrájíme ji na plátky, které rozdělíme na talíře a přilijeme omáčku. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová zelná roláda s omáčkou
K receptu nejsou žádné komentáře.