Vepřová zelná roláda s omáčkou

Suroviny

Roláda:
450-500 g plátu vepřového masa
sůl
pepř mletý
200 g mletého masa z bůčku
200 g kysaného okapaného zelí
30 g rajského protlaku
1 lžička mleté sladké papriky
2 stroužky česneku
Dále:
1 větší cibule
sádlo nebo špek
1 lžíce mleté sladké papriky
90 g rajského protlaku
3 stroužky česneku
1 plná lžička cukru krupice
vývar dle potřeby
200 ml smetany ke šlehání
200 g okapaného kysaného zelí
jíška nebo záklechtka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Plát vepřového masa naklepeme přes fólii. Pokud nemáme plát masa silný, naklepávat nemusíme. Osolíme, opepříme z obou stran.

  2. Tučnější mleté maso dáme do mísy, přidáme zelí, protlak, papriku, nasekaný česnek, pepř a sůl. Vše promícháme a rozprostřeme na plát masa. Ten pak pevně zavineme a zpevníme provázkem.

  3. V hrnci osmažíme lehce dozlatova na sádle či pokrájeném špeku drobně pokrájenou cibuli. K ní vložíme osmažit ze všech stran připravenou roládu. Tu po osmažení vyndáme stranou a do výpeku dáme krátce osmažit a rozvonět nasekaný česnek, papriku a protlak s cukrem.

  4. Přilijeme cca půllitru vývaru, vložíme zpět roládu a pod poklicí dusíme zhruba 45 minut doměkka za občasného otočení a podlití dle potřeby. Pak roládu vyndáme na talíř a do omáčky přidáme krátce povařit zelí. Nakonec vlijeme smetanu a dle potřeby zahustíme jíškou nebo záklechtkou a krátce provaříme, případně dochutíme solí, pepřem, je-li třeba.

  5. Z rolády sejmeme provázek a pokrájíme ji na plátky, které rozdělíme na talíře a přilijeme omáčku. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem.

Komentáře k receptu Vepřová zelná roláda s omáčkou

K receptu nejsou žádné komentáře.