Brokolice na česneku s domácími noky a slaninou

Bezmasá jídla Doba přípravy: 30 minut 2 názory

Bezmasá jídla Doba přípravy: 30 minut 2 názory

Suroviny 2 porce

300 g růžiček brokolice
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
Noky:
500 g brambor
1 lžíce sádla
300 ml /220 g hrubé mouky
1 lžíci solamylu
1 vejce
sůl
Dále:
100 g anglické slaniny
něco navíc - smažená cibulka

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu naskládáme vedle sebe na papírovou utěrku na talíř vhodný do MVT, zakryjeme druhou utěrkou (aby neprskala kolem), zapneme na 800 W na 3,5 minuty. Nebo opražíme slaninu na suché pánvi.
    Na noky brambory oloupeme, nakrájíme, uvaříme do měkka a slijeme.

  2. Do horkých přidáme sádlo a šťouchadlem rozšťoucháme dohladka. Dáme vařit vodu do většího hrnce. Do mírně zchladlých brambor dáme mouku, solamyl, sůl, vejce a promícháme. Vyklopíme na vál a zpracujeme rychle rukama těsto (čím déle se hněte tím víc řídne), dle potřeby podle a druhu brambor můžeme přidat trochu mouky, ale zpravidla to není nutné.

  3. Z těsta vytvoříme dlouhé válečky o průměru cca 2 cm, ty nakrájíme na kousky, jak chceme noky velké. Každý kousek v dlani lehce stiskneme a překulíme po obrácené vidličce. Noky přendáme z válu do vroucí osolené vody a uvaříme. Když vyplavou, vaříme ještě minutu (celkem asi 5-7 minut) a vyndáme děrovanou naběračkou do misky.

  4. Zároveň zvlášť povaříme v osolené vodě růžičky brokolice 4 minuty, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na hlubokou rozehřátou pánev dáme máslo, olej a očištěný česnek, nakrájený na plátky. Přidáme brokolici a restujeme za stálého míchání jen pár minut. Hlídáme, aby se česnek nepřipálil, neměl by být opečený. Smícháme česnekovou brokolici s noky. Podáváme s upraženou slaninou a kdo má rád, posype smaženou cibulkou.

Poznámka od kuchařky

Stejným způsobem dělám i bramborové knedlíky, plněné kulaté knedlíky nebo roládu.

Komentáře k receptu Brokolice na česneku s domácími noky a slaninou