Žampionové placky a zeleninový salát s medvědím česnekem

Suroviny 4 porce

Placičky:
300 čerstvých žampionů
60 g uzeného špeku
muškátový květ
pepř mletý
sůl
50 g medvědího česneku
50 g sušené šunky - není nutná
4 žloutky
6 lžic mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
4 bílky
olej nebo sádlo na smažení
Salát:
1 okurka salátová
3-4 rajčata
2 menší slovenské papriky
1 lžíce oleje
sůl
pepř mletý
hrst medvědího česneku

Postup přípravy receptu

  1. Jemně pokrájený špek osmažíme. Na něj dáme na malé kousky pokrájené žampiony a za častého míchání z nich necháme odpařit přebytečnou vodu. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem a odstavíme.

  2. Žloutky vyšleháme s mlékem a moukou do hladkého těstíčka, které necháme cca 10 minut odstát. Do těstíčka pak vmícháme zchladlou žampionovou směs a drobně nasekaný medvědí česnek a sušenou šunku (není nutná). Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Lžící klademe do rozpálené pánve nebo lívanečníku s tukem hromádky žampionové směsi. Smažíme z obou stran dozlatova, odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk.

  4. Salát: vychladlou, omytou a očištěnou zeleninu pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy, kde ji zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Přisypeme hrst jemně pokrájeného medvědího česneku, promícháme a podáváme s žampionovými plackami.

Komentáře k receptu Žampionové placky a zeleninový salát s medvědím česnekem