Masové koule v zelí na způsob segedínu

Suroviny

400 g mletého masa mix
2 vejce
2 menší syrové brambory
3-4 stroužky česneku
2 šalotky
2 plátky toustového chleba bez kůrky
cca 4 lžíce mléka
strouhanka
sůl
pepř
---
500 g kysaného zelí i s nálevem
1 lžíce mleté papriky
1 cibule
50 g špeku
2 syrové brambory
sladká smetana na zjemnění
vývar dle potřeby
sádlo
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Brambory a česnek nastrouháme najemno, šalotku nakrájíme nadrobno. Chleba pokropíme mlékem a necháme nasát. Smícháme s masem a zbývajícími surovinami. Pokud bude směs moc řídká, přidáme trochu strouhanky. Dáme na hodinku propojit chutě.

  2. Poté mokrýma utvoříme koule, které zprudka opečeme na sádle. Stačí, jen aby se zatáhly a zpevnily. Koule vytáhneme a do pánve dáme vyškvařit nakrájený špek. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a po zpěnění přidáme papriku. Zamícháme a vlijeme překrájené zelí.

  3. Přidáme brambory a přivedeme k varu. Vložíme zpět koule a podle potřeby podlijeme vývarem. Vaříme s občasným mícháním do změknutí zelí a masa. Nakonec zjemníme smetanou (nesmí být studená) a dochutíme pepřem, cukrem, případně solí. Podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Komentáře k receptu Masové koule v zelí na způsob segedínu

K receptu nejsou žádné komentáře.