

Masové koule v zelí na způsob segedínu
Suroviny
- 400 g mletého masa mix
- 2 vejce
- 2 menší syrové brambory
- 3-4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 2 plátky toustového chleba bez kůrky
- cca 4 lžíce mléka
- strouhanka
- sůl
- pepř
- ---
- 500 g kysaného zelí i s nálevem
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 cibule
- 50 g špeku
- 2 syrové brambory
- sladká smetana na zjemnění
- vývar dle potřeby
- sádlo
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
Brambory a česnek nastrouháme najemno, šalotku nakrájíme nadrobno. Chleba pokropíme mlékem a necháme nasát. Smícháme s masem a zbývajícími surovinami. Pokud bude směs moc řídká, přidáme trochu strouhanky. Dáme na hodinku propojit chutě.
Poté mokrýma utvoříme koule, které zprudka opečeme na sádle. Stačí, jen aby se zatáhly a zpevnily. Koule vytáhneme a do pánve dáme vyškvařit nakrájený špek. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a po zpěnění přidáme papriku. Zamícháme a vlijeme překrájené zelí.
Přidáme brambory a přivedeme k varu. Vložíme zpět koule a podle potřeby podlijeme vývarem. Vaříme s občasným mícháním do změknutí zelí a masa. Nakonec zjemníme smetanou (nesmí být studená) a dochutíme pepřem, cukrem, případně solí. Podáváme s knedlíky nebo chlebem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Masové koule v zelí na způsob segedínu
K receptu nejsou žádné komentáře.