Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný mošt - sterilovaný

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StandaCB

Náročný

Doba přípravy doba přípravy dle množství jablek

doba přípravy dle množství jablek

Suroviny

Porce: individuální množství

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Důležitý je výběr jablek. Samozřejmě chemicky neošetřované, bio. Tvrdé, šťavnaté, spíše sladší odrůdy, a nejlépe čerstvě utržené. "Moučná", "kožená" jablka dávají hodně pyré a málo šťávy, my potřebujeme pravý opak. Krok 2: Dále budeme potřebovat odšťavňovač - šnekový, nízkootáčkový. A dvě sítka. Krok 3: Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Krok 4: Jablka postupně dáváme do odšťavňovače, na nádobu pro šťávu dáme větší sítko. Vytékající šťávu v sítku promícháváme dřevěnou lžičkou. Vzniklé pyré ze sítka průběžně odstraňujeme - můžeme ho hned zkonzumovat jako zdravou přesnídávku, popř. i zamrazit. Krok 5: Z nádoby se šťávou, menším a jemnějším sítkem odebereme pěnu a zbytek pyré. Šťávu přelijeme do dobře vymytých lahví, sklenic. Umytá víčka dáme stranou. Krok 6: Láhve/sklenice s moštem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme láhve/sklenice 25 minut sterilovat. Cca 10 minut před uplynutím této doby přidáme do trouby vysterilovat i víčka.
Jakmile láhve/sklenice o něco ochladnou, zavíčkujeme je, a dáme na nějaké tmavé, chladné a suché místo.

Zveřejněno 20. 11. 2021

Poznámka autora StandaCB

Takto prý mošt vydrží v pohodě i 1 rok. Jakmile však láhev/sklenici otevřeme, je potřeba mošt zkonzumovat co nejdříve, uchovávat v lednici.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný mošt - sterilovaný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMym

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný mošt - sterilovaný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wMym

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Domácí moštík. :-K

Suroviny:
jablko

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu