Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy

Sakrajda je staročeský závin, který provoní celou kuchyň perníkem a rumem. Vyzkoušejte připravit jednoduchý perníkový závin plněný povidly a sekanými vlašskými ořechy. Určitě si najde místo mezi vašimi oblíbenými recepty.

Hodnocení receptu je 4,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

KatharinaK KatharinaK

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba odležení těsta

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba odležení těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 934 kJ /
4 764 kcal
Bílkoviny79,59 g
Tuky203,69 g
Vláknina39,20 g
Cholesterol 438 mg
Sodík 3,42 g
Sůl0,23 g
Sacharidy633,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a přidáme rozpuštěné máslo s medem, mléko, vejce a trochu rumu. Krok 2: Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici do druhého dne. Krok 3: Těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme do obdélníku, potřeme povidly s rumem a zasypeme nasekanými ořechy. (viz foto) Krok 4: Zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C zhruba 30 minut.

TIP: Tipy pro pečení perníkových závinů a rolád

Zveřejněno 26. 2. 2022

Poznámka autorky KatharinaK

Můžeme udělat i jeden velký závin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VgRW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VgRW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dobře se s testem pracovalo.

Před vánocemi tento recept létal po různých stránkách internetových, takže jsem musela vyzkoušet. Všude byla samá chvála. Nádherně se pracovalo s těstem. U nás z toho byly dvě nohavice😊 .Měla jsem zbytek drcených mandlí, proto jsem je použila místo vlašských ořechů. Ještě jsem přidala rozsekané fíky. Cukr jsem ubrala na polovinu. Neskutečná dobrota. Ten den co jsem to upekla, tak jsme ochutnali. Bylo to dobré, ale susší. Další dny se krásně vše propojilo a nebe v hubě to bylo. Opravdu je lepší počkat do druhého dne. Budu určitě opakovat.

Výborný. U nás nevydrží. Hned je snědený. <3

Zatím jsem ho nepekla, ale jedla jsem u kamarádky. Byl výborný. Vydrží čerstvý dlouho po upečení, pokud se samozřejmě dřív nesní :-D
Doporučuji :yes:

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, koření do perníku, soda jedlá, mléko, med, vejce, máslo, rum, povidla švestková, ořechy vlašské, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu